Εμβόλιο κορωνοϊού: Στην κόψη του ξυραφιού ΕΕ, Μ. Βρετανία και AstraZeneca


 Στην κόψη του ξυραφιού εξακολουθούν να βρίσκονται οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μεγάλης Βρετανίας και της  AstraZeneca.

Η ανακοίνωση της εταιρίας ότι μέχρι το τέλος του Μάρτη θα παραδώσει 60% λιγότερα εμβόλια από τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ, προκάλεσε μια πολύ σοβαρή κρίση που ξεπέρασε τα υγειονομικά όρια και εξελίχθηκε σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Η απόφαση της...

ΕΕ να ενεργοποιήσει το άρθρο 16 της Συνθήκης για το Brexit, εμποδίζοντας τις εξαγωγές εμβολίων από την Ιρλανδία προς τη Μεγάλη Βρετανία, προκάλεσε θύελλα σε Μπέλφαστ, Δουβλίνο και Λονδίνο. Πέρα από αυτό καθαυτό το ζήτημα των εμβολίων, η απόφαση της ΕΕ τίναζε με το «καλημέρα» ένα από τα πιο βασικά σημεία της συμφωνίας του Brexit αλλά και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία: Επανέφερε δηλαδή το «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τελικά κάτω από τη γενική κατακραυγή, η ΕΕ έκανε στροφή 180 μοιρών και πήρε πίσω την απόφαση. Μάλιστα το Bloomberg χρεώνει την αστοχία προσωπικά στην επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.