Γεννηματά και Λοβέρδος στο ίδιο τραπέζι...


Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο συνεδριάζει την Τετάρτη το μεσημέρι, θα έχει την ιδιαιτερότητα ότι θα είναι το πρώτο μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου.

Μέχρι στιγμής, η Φώφη Γεννηματά έχει σκόπιμα αποφύγει να αναφερθεί ευθέως στο ζήτημα και ονομαστικά για την απόφαση του... βουλευτή του κόμματος να διεκδικήσει την αρχηγία. Κι αυτό, καθώς θεωρεί επιζήμιες και άκαιρες τέτοιου είδους συζητήσεις αρκετούς μήνες πριν από την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας, όταν στην παρούσα συγκυρία το μείζον για την παράταξη της Κεντροαριστεράς είναι η εξωστρέφεια και η παραγωγή πολιτικής.

Εξάλλου, το επόμενο διάστημα ως τον Νοέμβριο του 2021, οπότε και –εκτός απροόπτου– θα στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη επικεφαλής, αποτελεί κι ένα προσωπικό της στοίχημα, ώστε να μπορέσει να πιστωθεί προς όφελος της δικής της υποψηφιότητας μια τυχόν ανάκαμψη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σε αντίθετη περίπτωση κι εφόσον επικρατήσει ο εσωκομματικός διχασμός και επιβεβαιωθεί η δημοσκοπική στασιμότητα, γνωρίζει ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν αισθητά και για την ίδια.

Από τη δική του πλευρά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, έχοντας κάνει την κίνηση να χριστεί υποψήφιος και έχοντας δημοσιοποιήσει τις διαφωνίες του επί της στρατηγικής, δεν φέρεται διατεθειμένος να επιμείνει σε μια ατζέντα ενδοσκόπησης προκειμένου –πέραν των άλλων– να μην κατηγορηθεί ότι επενδύει διαρκώς στην ανακύκλωση της εσωστρέφειας.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι εκτιμήσεις που γίνονται στη Χαριλάου Τρικούπη εν όψει της μεθαυριανής συνεδρίασης είναι ότι μπορεί μεν να καταγραφούν ορισμένες αυστηρές προειδοποιήσεις εκ μέρους της Γεννηματά, ότι προέχει η άσκηση των αντιπολιτευτικών καθηκόντων με μαχητικότητα και συνέπεια και οι προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός πρέπει να περιμένουν, ωστόσο το κύριο βάρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στις πολυεπίπεδες πολιτικές πρωτοβουλίες του κόμματος που έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνονται.

Ειδικότερα, από το Κίνημα Αλλαγής δίνουν έμφαση στις εξελίξεις στην υγεία και την οικονομία, για τις οποίες με ανησυχία προβλέπουν ότι καθίστανται ακόμη πιο αρνητικές για την πλειονότητα των πολιτών και εγκαλούν την κυβέρνηση για λανθασμένη κατεύθυνση μέσω της λογικής του «ακορντεόν», της τακτικής του «βλέποντας και κάνοντας», της ωραιοποίησης της κατάστασης με τα εμβόλια, ακόμη και της μη τήρησης των ελάχιστων προστατευτικών μέτρων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον συνωστισμό του πρωθυπουργού στην περιοδεία του στα Τρίκαλα. Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης είναι άλλωστε και η πρόταση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα νεότερα σχετικά με την πανδημία.

Παράλληλα, σηκώνουν αρκετά ψηλά το θέμα για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ και το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών, με αφορμή την κατάθεση του ν/σ του υπουργείου Παιδείας, ξεκαθαρίζοντας ότι διαφωνούν με την ουσία και το πνεύμα του, καταγγέλλοντας τη Νίκη Κεραμέως για επίδειξη πολιτικής αλαζονείας και ως «αμετακίνητη υπερασπίστρια της αστυνομοκρατικής αντίληψης της κυβέρνησης».

Στον προγραμματισμό της Φώφης Γεννηματά εντάσσεται τέλος και η πραγματοποίηση στοχευμένων περιοδειών που θα θέσουν σε ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη να έχει ήδη κάνει την αρχή τις προηγούμενες ημέρες, επισκεπτόμενος τα Ιωάννινα...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης 

efsyn.gr