Πάρτι οικογενειοκρατίας στο Γηροκομείο Αθηνών...

Άντα Ψαρρά, Γιώτα Τέσση

Με τις απολογίες των Αντώνη Διονυσόπουλου και Εμμανουήλ Γρινιεζάκη, πρώην γραμματέα και συμβούλου ταμία του Γηροκομείου Αθηνών αντίστοιχα, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Β' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το...
οποίο εξετάζει τη σκανδαλώδη κακοδιαχείριση που προκάλεσε ζημία εκατομμυρίων σε ένα ίδρυμα με μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου θα αγορεύσει η εισαγγελέας και η πρότασή της αναμένεται να είναι καταπέλτης κατά των τριών κατηγορουμένων (ο πρώτος είναι ο πρώην πρόεδρος Προκόπιος Μπούμπας), μετά τα ατράνταχτα στοιχεία ενοχής που έχουν προκύψει κατά την πολύμηνη διαδικασία όχι μόνο σε βάρος τους αλλά και άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισαγγελέας και η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου έχουν δηλώσει πως θα εξεταστεί αν τα πρακτικά της παρούσας δίκης θα σταλούν σε εισαγγελέα για να αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης και σε άλλα μέλη του Δ.Σ. προκειμένου να αναζητηθούν οι ευθύνες τους σχετικά με την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνει αυτή την εποχή το Γηροκομείο, εξαιτίας της οποίας πολλοί υπάλληλοι είναι απλήρωτοι.

Στο πλαίσιο αυτό, δυσάρεστη εντύπωση προκαλεί η στάση της τωρινής (προσωρινής) διοίκησης του Γηροκομείου, με τελευταίο παράδειγμα το τέχνασμα αναβολής της δίκης που επιχείρησε ο κατηγορούμενος Πρ. Μπούμπας πριν ξεκινήσουν οι απολογίες των συγκατηγορουμένων του.

Ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος επέδειξε επιστολή του νυν προέδρου Ζώη Κολιού, με την οποία, ούτε λίγο-ούτε πολύ, αμφισβητούνταν η ορθότητα του κατηγορητηρίου ως προς τις οφειλές και τη ζημία και δινόταν η ευκαιρία στον Πρ. Μπούμπα να καταθέσει αίτημα αναβολής της δίκης μέχρι να γίνει έλεγχος και να εκδοθεί νέο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας.

Δούρειος ίππος

Το παρελκυστικό αίτημα δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτό από εισαγγελέα και έδρα και η δίκη συνεχίστηκε, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν ως προς τον τρόπο άσκησης της πολιτικής αγωγής εκ μέρους του ιδρύματος, η οποία «λειτουργεί σαν δούρειος ίππος υπεράσπισης των κατηγορουμένων», όπως έχει καταγγείλει δημόσια ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος πριν τον καταργήσει από συνήγορο πολιτικής αγωγής ο νυν πρόεδρος Ζ. Κολιός.

Με τη δίκη να έχει μπει στην τελική ευθεία, γιατί δεν περιμένει ο κ. Κολιός να αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την ενοχή ή μη των τριών κατηγορουμένων από το προηγούμενο Δ.Σ.; Δεν θέλει να αποδοθούν ευθύνες σε όσους ενδεχομένως είναι υπαίτιοι της κακοδιαχείρισης που εκείνος παρέλαβε;

Ο κατηγορούμενος Αντ. Διονυσόπουλος κατέθεσε απολογούμενος ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα και υπεραμύνθηκε των καταστροφικών ενεργειών διαχείρισης της περιουσίας του ιδρύματος που έγιναν κατά τη χρονική διάρκεια που ο ίδιος συμμετείχε στα Δ.Σ. του άλλοτε ισόβιου προέδρου. Ακολούθησε, δε, την ίδια υπερασπιστική γραμμή με τον Πρ. Μπούμπα, αφού επαναλάμβανε ότι «για όλες τις ενέργειες υπήρχαν ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ.».

Πρόκειται για έναν έωλο ισχυρισμό που έχει ήδη καταπέσει στη δικαστική αίθουσα καθώς η έδρα έχει επισημάνει ότι οι παράνομες ενέργειες άλλων δεν νομιμοποιούν ενδεχόμενη παρανομία των κατηγορουμένων.

Ο κατηγορούμενος έφτασε στο σημείο όχι μόνο να κατηγορήσει μάρτυρα κατηγορητηρίου ότι «έκλεψε όσα αποδεικτικά δεν έχουν προσκομιστεί», αλλά και να αφήσει απειλητικά υπονοούμενα για το μέλος της διοίκησης Γεωργία Κεραμίδα, λέγοντας «ξέρω πολύ καλά τι έχει κάνει, δεν έχω υπόψη μου να έχει μειοψηφήσει σε συμβούλιο». Αυτά τα λέει τώρα· τον Δεκέμβριο του 2012 ο κ. Διονυσόπουλος με τη σύζυγό του, τον Πρ. Μπούμπα και τη Γ. Κεραμίδα πήγαιναν ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη με έξοδα του Γηροκομείου.

Οπως έχει καταδειχθεί στο ακροατήριο, ενώ 40-50 ακίνητα του ιδρύματος δεν αξιοποιούνταν, αν και χρειάζονταν λίγες μικροεπισκευές, εργαζόμενοι του Γηροκομείου απουσίαζαν επί μήνες επειδή απασχολούνταν για την ανακαίνιση των δύο σπιτιών του Αντ. Διονυσόπουλου. Η μισθοδοσία, βέβαια, τους καταβλήθηκε κανονικά. Αλλά ποιος να καταγγείλει την κατασπατάληση χρημάτων όταν όλοι ήταν μια οικογένεια;

Ο γιος του Αντ. Διονυσόπουλου είχε προσληφθεί ως υπεύθυνος προμηθειών, ο γαμπρός του ως εσωτερικός ελεγκτής, ο θυρωρός ήταν από το σόι της γυναίκας του και η τραπεζοκαθαρίστρια (και μετέπειτα υπεύθυνη της υπηρεσίας ακινήτων) ήταν ξαδέλφη της νύφης του! Ο αδελφός του Πρ. Μπούμπα είχε προσληφθεί ως εργάτης, η νύφη του ως ράπτρια, η ανιψιά του ως προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ακινήτων και ο γιος της μητριάς του ως οδηγός!

Οι γιοι της Γ. Κεραμίδα κάλυπταν τις θέσεις διευθυντή και υπεύθυνου μηχανογράφησης, ενώ η νύφη της εργαζόταν στο Γηροκομείο ως σκηνογράφος! Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται ότι ο γιος του μέλους του Δ.Σ., Π. Γκούφα, ήταν στη μισθοδοσία για τέσσερα χρόνια αλλά δεν εμφανίστηκε καμία μέρα να εργαστεί στο Γηροκομείο. Και βέβαια οι συμβάσεις των προσώπων του στενού συγγενικού κύκλου ήταν ατομικές, πολύ πάνω από όσο προέβλεπαν οι συλλογικές συμβάσεις.

«Υπέγραφα τα πάντα»

Συγγενής της διοίκησης ήταν και ο τρίτος κατηγορούμενος που απολογήθηκε, ο γαμπρός του Πρ. Μπούμπα, Εμμανουήλ Γρινιεζάκης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ανέλαβε τη θέση του συμβούλου ταμία για να βοηθήσει επειδή κανένας άλλος δεν την αναλάμβανε... Το επάγγελμά του ήταν εργολάβος οικοδομών και στο εύλογο ερώτημα «πώς υπέγραφε;» απάντησε ότι είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στο λογιστήριο, το οποίο του υποδείκνυε τι να υπογράψει και τι να εγκρίνει.

«Υπέγραφα ό,τι μου έδιναν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κόρη του κ. Γρινιεζάκη εργαζόταν επίσης στο λογιστήριο και στις ερωτήσεις του δικαστηρίου ποιος ήταν ο μισθός της, ισχυρίστηκε ότι δεν τη ρώτησε ποτέ. Οσο για για τους 12 τόνους σίδερο που πλήρωσε το Γηροκομείο και ο προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας κατέθεσε ότι «τόσο απαιτείται για τριώροφη οικοδομή, υπήρχε φημολογία ότι χρησιμοποιήθηκε για το χτίσιμο του σπιτιού του κ. Γρινεζάκη στο Κορωπί», ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι τρεις τόνοι σίδερο χρησιμοποιήθηκαν για τα παρτέρια του Γηροκομείου. Ετσι, κατέθεσε και αυτός ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα, όπως και οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του...

efsyn.gr