Νέα μέτρα για fake news ή ένταση ελέγχου στα ΜΜΕ;...


Και ενώ οι δημοσιογραφικές Ενώσεις σε όλο τον κόσμο καταγγέλλουν παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή τα μέτρα εναντίον των παραπλανητικών ειδήσεων, επεξεργάζονται νέες παρεμβάσεις στη διανομή και τον έλεγχο της πληροφόρησης. Η...

Κομισιόν αναμένεται να προκηρύξει πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έρευνα σχετικά με την παραπληροφόρηση για την COVID-19 με προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Επιτροπή έχει καλέσει τις πολυεθνικές πλατφόρμες διακίνησης περιεχομένου να υποβάλουν μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τις δράσεις και τις πολιτικές τους ενάντια στην παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό. Ορισμένοι ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερη νομοθεσία, ενώ έχει ανοίξει παράλληλα και το ζήτημα για τους ελεγκτές γεγονότων (fact checkers) που εποπτεύουν τις δημοσιεύσεις. Ερωτηματικά προκαλεί η πρωτοβουλία «Getting the facts right», στην οποία σημειώνεται η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ θεσμικών οργάνων των κρατών-μελών της ΕΕ καθώς και διεθνών φορέων, όπως ο ΠΟΥ αλλά και το ΝΑΤΟ, για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

πηγη typologies.gr