Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020

Σε πανικό ο Ερντογάν...

«Απαλλοτριώνει» κι άλλα δολάρια από τις ιδιωτικές τράπεζες για το άδειο, κρατικό θησαυροφυλάκιο...

 Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αυξάνει το ποσοστό του συναλλάγματος που διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες στην κεντρική τράπεζα της χώρας, μια κίνηση που...


 αναμένεται να εμφανίσει αυξημένα τα αποθέματα της χώρας κατά περίπου 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η νομισματική αρχή δήλωσε ότι οι λεγόμενοι δείκτες απαιτήσεων αποθεματικού συναλλάγματος αυξάνονται κατά 300 μονάδες βάσης για όλες τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα ανεξάρτητα από τη λήξη τους.

Η αλλαγή θα αναγκάσει τις εμπορικές τράπεζες να «παρκάρουν» περισσότερες από τις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα στη νομισματική αρχή, αυξάνοντας τα αποθεματικά που εμφανίζει η κεντρική τράπεζα. Η κεντρική τράπεζα δικαιολόηγσε την ανακοίνωση ως μέρος μιας πολιτικής ομαλοποίησης αφού παρείχε πρόσθετο σκληρό νόμισμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Μάρτιο για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.

Το επίπεδο των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους αναλυτές της Τουρκίας από πέρυσι, όταν οι αρχές άρχισαν να υποχρεώνουν τις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν υποχρεωτικά ξένο νόμισμα το κράτος μέσω συμφωνιών ανταλλαγής (swaps).

Έκαψε $15 δισεκ από την Πρωτοχρονιά
Ωστόσο, τα ακαθάριστα αποθέματα του έθνους μειώθηκαν από περισσότερα από 105 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του έτους σε μόλις πάνω από 90 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Επιπλέον οι κρατικές εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας πούλησαν δολάρια για να στηρίξουν τη λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το 13% της αξίας της φέτος...

Πηγή:newmoney.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.