Ενώπιον εισαγγελέα ο Κόντε...

Ενώπιον της εισαγγελίας του Μπέργκαμο βρίσκεται ο Ιταλός πρωθυπουργός στο πλαίσιο έρευνας για καθυστέρηση της επιβολής «λουκέτου» για τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Οι γιατροί και οι...

ιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι αρχές άργησαν δύο εβδομάδες να θέσουν σε απομόνωση τις πόλεις Αλζάνο και Nέμπρο με αποτέλεσμα ο Covid-19 να εξαπλωθεί στην επαρχία της Λομβαρδίας που επλήγη περισσότερο καταγράφοντας αύξηση 571% τον θανάτων τον περασμένο Μάρτιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών.

Εκτός από την Τζουζέπε Κόντε η εισαγγελέας Μαρία Κριστίνα Ρότα  αναμένεται να εξετάσει και τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, ενώ προηγήθηκε κατάθεση του επικεφαλής του Ανώτερου Ινστιτούτου Υγείας. Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει τεθεί υπό έρευνα και δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αφού δεν είναι άλλωστε σαφές εάν υπάρχει ποινική ευθύνη θα καταλογιστεί σε κρατικούς αξιωματούχους για αποφάσεις που έχουν ή δεν έχουν ληφθεί.


Μεταξύ άλλων, η έρευνα εξετάζει κατά πόσον εναπόκειτο στην κυβέρνηση της Ρώμης ή στις περιφερειακές αρχές της Λομβαρδίας, να δημιουργήσει μια λεγόμενη «κόκκινη ζώνη» γύρω από τις δύο πόλεις.

Μετά από κατάθεση περιφερειακών αξιωματούχων της Λομβαρδίας τον περασμένο μήνα, η Ρότα υποστήριξε πως ενδέχεται να φέρει ευθύνη η κυβέρνηση. Ωστόσο, το γραφείο του Κόντε επεσήμανε τους κανόνες που μεταβιβάζουν αυτήν την εξουσία σε περιοχές και θύμισε ότι άλλες περιοχές είχαν αποφασίσει να συγκροτήσουν «κόκκινες ζώνες» από μόνες τους.

«Δεν χάσαμε πέντε μέρες, χάσαμε δύο μήνες»
Οι δύο πόλεις κατέγραψαν τα πρώτα κρούσματα δύο μέρες αφού ο «ασθενής μηδέν» βρέθηκε θετικός στον ιό στις 21 Φεβρουαρίου, αλλά η κυβέρνηση δεν τις έβαλε σε καραντίνα μέχρι το γενικό «λουκέτο» στην Λομβαρδία στις 7 Μαρτίου.

Όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε ύστερα (La Stampta) εάν θα έπρεπε αυτό να γίνει νωρίτερα, απάντησε το εξής: «Έδρασα με βάση την επιστήμη και τη συνείδηση».

Το Ανώτερο Ινστιτούτο Υγείας συνέστησε τη δημιουργία «κόκκινης ζώνης» γύρω από τις δύο πόλεις στις 3 Μαρτίου, ενώ την ίδια ώρα το ιταλικό επιχειρηματικό λόμπι Confindustria προωθούσε προώθησε μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το χάσταγκ #BergamoIsRunning και σκοπό να καθησυχάσει τους βιομηχανικούς εταίρους..

Ο δήμαρχος του Μπέργκαμο υποστήριξε αρχικά την εκστρατεία, αλλά ύστερα μετάνιωσε εκφράζοντας τη λύπη του για την καθυστέρηση του «λουκέτου» τονίζοντας όμως παράλληλα ότι τότε «κανείς δεν ήξερε την έκταση της μετάδοσης ή ότι ο ιός είχε κυκλοφορήσει ευρέως στο Μπέργκαμο ήδη από τον Ιανουάριο». «Δεν χάσαμε πέντε μέρες, χάσαμε δύο μήνες» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο άλλης έρευνας, τουλάχιστον 50 οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους από τον ιό, ζήτησαν από τους εισαγγελείς του Μπέργκαμο να ξεκαθαρίσουν εάν υφίσταται σε οποιαδήποτε από τις υποθέσεις.