«Ζόμπι η οικονομική σας πολιτική οδήγησε σε ύφεση πριν την πανδημία»...

Καθολική αποτυχία στην οικονομία πριν την έλευση του νέου κορονοϊού καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην «Ώρα του πρωθυπουργού» επαναλαμβάνοντας την κριτική ότι η κυβέρνηση δεν...

πήρε έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, όπως έγινε στο μέτωπο της υγείας.

Στην πρωτολογία του κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε την ανάγκη να σχεδιάσει η κυβέρνηση, έστω και τώρα, ένα σοβαρό δίχτυ προστασίας για όσους έχουν εκτεθεί στην κρίση. «Γιατί, αφού υπάρχουν οι πόροι και για το 2020 υπάρχει η ρήτρα διαφυγής, δεν αξιοποιείτε εμπροσθοβαρώς, έγκαιρα, τις επιχειρήσεις και την εργασία;» ρώτησε.

Για ακόμα μία φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως αντί να στηρίξει τους εργαζόμενους επέλεξε να επιδοτήσει τις απολύσεις τους στο πλαίσιο των βαθιά νεοφιλελεύθερων επιλογών της, όπως η εκ περιτροπής εργασία και η τράπεζα εργαζομένων. «Έχετε αποφασίσει να αντιμετωπίσετε την κρίση ως ευκαιρία για μια αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας. Κάποτε αυτό το λέγανε ο θάνατος του εμποράκου. (...) Ζόμπι είναι η οικονομική σας πολιτική που μας έχει οδηγήσει στην ύφεση πριν την πανδημία» είπε χαρακτηριστικά.


«Να δώσετε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα λεφτά σε κουμπάρους»

Αναφερόμενος στα μέσα ενημέρωσης τα οποία συμπεριλήφθηκαν στην κρατική διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν κάτι που δεν αναδείχθηκε από τα δεκάδες σάιτ μικρά και μεγάλα ανύπαρκτα ή υπαρκτά και ΜΜΕ που έχουν μπουκώσει σε κρατικό χρήμα σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις» και ζήτησε να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα «με τα λεφτά που έχετε δώσει σε κουμπάρους και παρακούμπαρους (...) σε κάτι περίεργους τύπους που τους δώσατε χρήμα για να σας λιβανίζουν».

Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση γιατί έβαλε «μπροστά τις τράπεζες, τους φίλους, ανάμεσα στη πολιτεία και τις επιχειρήσεις. Η ρευστότητα δεν φτάνει σε αυτούς που έχουν ανάγκη, φτάνει σε άλλους, στο πελατειακό φιλέτο των τραπεζών». «Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματές είναι στην πλειοψηφία τους σε απόγνωση, βλέπουν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα να καταναλώσουν. Σε αυτούς να απαντήσετε». «Πώς θα επιστρέψουν οι πολίτες κι οι επιχειρηματίες τις πληρωμές που έχουν ανασταλεί; Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

«Σας αφήσαμε στα ταμεία τους καρπούς από τις θυσίες του ελληνικού λαού κι εσείς τώρα τους κρατάτε για να τους δώσετε σε εκλεκτούς» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείες, έχουν μεγάλη ανάγκη. Τι θα γίνουν οι αόρατοι, εποχικοί εργαζόμενοι;» αναρωτήθηκε.

«Ακόμα περιμένουμε να δούμε την επενδυτική έκρηξη»

«Ακόμα περιμένουμε να δούμε την επενδυτική έκρηξη. Θυμάστε τι τάζατε πριν τις εκλογές; Ότι τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης θα έμπαιναν μπουλντόζες στο Ελληνικό» είπε ο κ. Τσίπρας. «Γιατί τα κάνατε θάλασσα; Πρώτα και κύρια διότι δεν θελήσατε να αξιοποιήσατε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας που κέρδισε η μόνη κυβέρνηση που δεν άφησε πίσω καμμένη γη αλλά 37 δισ. στα δημόσια ταμεία. Εμείς είχαμε δρομολογήσει μια σειρά φοροελαφρύνσεις και μέτρα. Δεύτερον τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο που αφήσαμε, επιλέξατε αντί να ενισχύσετε φιλοαναπτυξιακές επιλογές επιλέξατε να μειώσετε τις φοροαπαλλαγές όσων βγάζουν μεγάλα κέρδη» πρόσθεσε.

«Παραλάβατε οικονομία που έτρεχε με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, μια οικονομία που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια και τα ερείπια δικών σας παλιότερων επιλογών που μας βύθισαν στα μνημόνια, μια οικονομία που ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και ενώ λέγατε στις εκλογές το 2,8% είναι πολύ χαμηλός ρυθμός, εσείς μέσα σε μόλις 4 μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, βυθίσατε την οικονομία στην ύφεση», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Παραπέμποντας στα στοιχεία της Eurostat, σημείωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη απόδοση απ' όλες τις χώρες της ΕΕ των 27, με -0,7%, και πως στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αυτό έγινε -1,6%. «"Ο κορονοϊός φταίει", αλλά το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του πρώτου τριμήνου του 2020», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι "κατόρθωμα" του κορονοϊού, είναι δική σας "επιτυχία", των ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια γνώριζαν πώς να βυθίσουν μια οικονομία στην ύφεση γιατί το είχαν ξανακάνει».