Ενοχη σιωπή για τα 20 εκατ. ευρώ...

0
Παρά το αίτημα που έχουν υποβάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ακόμα και στελέχη της ίδιας της Ν.Δ., η κυβέρνηση αρνείται να αποκαλύψει τι ποσό δόθηκε σε κάθε ΜΜΕ για τις καμπάνιες του κορονοϊού.
Καλή η ιστορία του...

σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με τις αντικρουόμενες απόψεις για την ποιότητά του, αλλά η ουσία παραμένει: τρεις μήνες μετά την απόφαση για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και δεν έχουμε μάθει ακόμα πού πήγαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ της καμπάνιας, πόσα πήρε το κάθε ΜΜΕ. Τι κι αν ερωτάται τόσο καιρό ο κ. Στέλιος Πέτσας; Τσιμουδιά...

Δεν απάντησε στην πρώτη ερώτηση 62 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Μαρτίου, ούτε και στη δεύτερη ερώτηση 76 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Απριλίου. Φτάσαμε στις 11 Ιουνίου για να δοθεί η λίστα στη δημοσιότητα. Αλλά μόνο με τα ονόματα των ΜΜΕ, όχι με τα χρήματα που πήρε το καθένα τους. Σιωπή από την κυβέρνηση. Ακόμα και η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να βγουν στη δημοσιότητα τα ποσά, ενώ η «Καθημερινή» δύο φορές στο κύριο άρθρο της έγραψε το ίδιο.

Την περασμένη Τετάρτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τα 20 εκατομμύρια στα ΜΜΕ, ενώ έκανε και «αίτηση κατάθεσης εγγράφων». «Την ώρα που η αδιαφανής χρηματοδότηση ΜΜΕ χωρίς κανένα κριτήριο διασύρει τη χώρα διεθνώς και ενώ ακόμα και στελέχη της Ν.Δ. ζητούν διαφάνεια, η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβει ως επτασφράγιστο μυστικό τη λίστα με τα ποσά που πήρε το κάθε Μέσο» έγραψε ο κ. Τσίπρας στο facebook.


«Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για ανύπαρκτα Μέσα που χρηματοδοτήθηκαν εν κρυπτώ, επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση δεν είχε κανένα κριτήριο. Ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για την επισκεψιμότητα ή την τηλεθέαση των Μέσων. Μονάχα τη χειραγώγηση, το στραγγαλισμό της ενημέρωσης και τη χρηματοδότηση ημετέρων. Κάτι τέτοιο όμως συνήθως συμβαίνει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, όχι σε ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Κατέθεσα σήμερα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο να κρύβεται.

»Δεν είναι ζήτημα καλής θέλησης, είναι ζήτημα αυτονόητης κοινοβουλευτικής λογοδοσίας, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας τη λίστα με τα ποσά που διένειμε. Αφού είναι όλα νόμιμα, όπως λέει ο εκπρόσωπός του, δεν έχει τίποτα να φοβάται. Εκτός κι αν έχει…».

Χθες επανήλθε στο θέμα με συνέντευξή του στον Real FM (A. Γιάμαλη, Γ. Παγάνης) και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, λέγοντας πως η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ με κρατικό χρήμα αποτελεί μείζον ζήτημα δημοκρατίας.

«Εξ αρχής αναδείξαμε τρία ζητήματα σε σχέση με την εν κρυπτώ χρηματοδότηση των Μέσων από την κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, εξηγώντας: «Τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, καθώς μιλάμε για χρηματοδότηση κατά το δοκούν, χωρίς να γνωρίζουμε πόσα πήρε και ποιος. Την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκβιάσει και να χειραγωγήσει τα μέσα μέσω της ενίσχυσης με κρατικό χρήμα, κάτι που αποτελεί μείζον ζήτημα δημοκρατίας. Και, τρίτον, ότι η χρηματοδότηση που κατευθύνεται σε ανύπαρκτα sites ή sites που δημιουργήθηκαν επί τούτου και ανήκουν σε στελέχη της Ν.Δ., στερεί πόρους από σοβαρά μέσα που απασχολούν εργαζόμενους. Στρέφεται δηλαδή αυτή η μεθόδευση της κυβέρνησης κατά των ίδιων των δημοσιογράφων».

Αλλά και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στο ζήτημα της λίστας συνδυάζοντάς το με το σποτ. «Κύριε Μητσοτάκη δεν θα σας σώσει πάλι ο κ. Τσίπρας με το ντροπιαστικό και απαράδεκτο για τους δημοσιογράφους σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, που αποπροσανατολίζει τη συζήτηση. Τα αμείλικτα ερωτήματα για την κυβέρνηση παραμένουν και πρέπει να απαντηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση. Γιατί κρύβετε τα ποσά που δώσατε στο κάθε μέσο; Φοβάστε ότι θα αποκαλυφθείτε και θα εκτεθείτε. Οι πολίτες απαιτούν να μάθουν πώς διαχειριστήκατε τα χρήματά τους. Το κρυφτό που παίζετε είναι δείγμα ενοχής».

Πρόταση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «η όποια δαπάνη για πληρωμή διαφήμισης στα ΜΜΕ θα πρέπει να γίνεται με όρους πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικών κριτηρίων, χωρίς απαράδεκτους αποκλεισμούς και χωρίς επιδότηση ανύπαρκτων μέσων, που παραπέμπει σε συναλλαγή. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και πρέπει άμεσα να δώσει λόγο για τα χρήματα του ελληνικού λαού. Χωρίς, φυσικά, αυτό να αθωώνει προηγούμενες κυβερνήσεις, που ακολούθησαν παρόμοιες πρακτικές κι αξιοποίησαν ίδια μέσα».

Το ΚΚΕ προτίθεται να καταθέσει ρύθμιση στη Βουλή για την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας, «ώστε τα πλήρη στοιχεία κάθε διαφημιστικής δαπάνης που διανέμεται σε ΜΜΕ και γίνεται από υπουργεία, φορείς του Δημόσιου κι ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ΔΕΚΟ κ.λπ., να δημοσιεύονται αμέσως κι υποχρεωτικά, για να είναι γνωστό ποιος πήρε και τι. Η μη συμμόρφωση θα συνεπάγεται κυρώσεις για τους υπευθύνους και τα ποσά θα αναζητούνται. Η ρύθμιση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ, έτσι ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα με κάθε λεπτομέρεια τα ποσά που δόθηκαν σε ΜΜΕ από το κράτος την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον».

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)