Η Ευρώπη φοβάται και προετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα πανδημίας...

Οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον νέο κορονοϊό , αλλά στα νοσοκομεία προετοιμάζονται ήδη για το επόμενο κύμα λοιμώξεων.

Ορισμένοι εντατικολόγοι ζητούν...

την πρόσληψη περισσότερου μόνιμου προσωπικού, άλλοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα «στρατό» από επαγγελματίες υγείας έτοιμους να αναπτυχθούν όπου χρειάζεται για να εργαστούν σε θαλάμους με σοβαρά ασθενείς.

Όπως σημειώνει σε σχετικό ρεπορτάζ το Reuters, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν τώρα να επανεκπαιδεύσουν το ιατρικό και όχι μόνο προσωπικό προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις σε απαραίτητους εργαζόμενους αν ξεσπάσει νέο κύμα του Covid-19.


«Χρειαζόμαστε ένα στρατό υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Κεκόνι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής (ESICM).

Ο Κεκόνι, ο οποίος είναι επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Humanitas στο Μιλάνο, λέει ότι το ιατρικό προσωπικό πρέπει να είναι πιο ευέλικτο στη δουλειά που κάνει.

«Εάν υπάρξει άλλο μεγάλο κύμα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αναπτύξουμε γιατρούς και νοσηλευτές από γειτονικές περιοχές εντός της Ιταλίας. Αυτό δεν συνέβη πολύ στο πρώτο κύμα», δήλωσε στο Reuters.

Πολλές χώρες πιάστηκαν απροετοίμαστες μπροστά στην πανδημία του Covid-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και εκπαίδευσαν βιαστικά τους γιατρούς προκειμένου να εργαστούν πάνω σε σοβαρά περιστατικά της νόσου.

Κάποιοι επιστράτευσαν φοιτητές ιατρικής και συνταξιούχους γιατρούς για να βοηθήσουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς το προσωπικό του νοσοκομείων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις τόσο αυξημένες ανάγκες. Εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία έπρεπε να παράσχουν περισσότερα κρεβάτια και βασικό εξοπλισμό και κάποιοι χρειάστηκε να χτίσουν νέα νοσοκομεία.

Ωστόσο, τα προβλήματα και οι ελλείψεις παραμένουν. Η Ιταλία, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των αναισθησιολόγων, ειδικών στην ανάνηψη και άλλων ιατρών που εργάζονται στις ΜΕΘ, σύμφωνα με την ιταλική ένωση μονάδων εντατικής θεραπείας SIAARTI.

Μαθήματα εντατικής φροντίδας

 Σε όλη την Ευρώπη, τα νοσοκομεία επανεκπαιδεύουν χειρουργούς, καρδιολόγους και νοσηλευτές από άλλα τμήματα και τους έχουν μετακινήσει σε μονάδες εντατικής θεραπείας όταν χρειάζεται.

Πολλοί έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σχετικά με τον τρόπο χειρισμού ασθενών με COVID-19, δήλωσε ο Jozef Kesecioglu, πρόεδρος της ESICM και επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία.

«Τους δώσαμε δουλειές με λιγότερη ευθύνη, όπως το πλύσιμο των ασθενών, το γύρισμα των ασθενών, ο έλεγχος των πνευμόνων», είπε στο Reuters.

Ο Kesecioglu σκοπεύει να καλέσει πίσω τους ίδιους ανθρώπους για να τους προσφέρει περισσότερη εκπαίδευση. Υπό κανονικές συνθήκες, οι εργαζόμενοι εντατικής θεραπείας παρακολουθούν χρόνια εκπαίδευσης, αλλά όπως υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να έρθει το νέο κύμα, θα πρέπει να τους εκπαιδεύουμε τακτικά».

Η Ολλανδία σκοπεύει να προσλάβει περισσότερους ειδικευμένους εργαζόμενους και οι υγειονομικές Αρχές ελπίζουν να περιορίσουν τα διαρθρωτικά κενά στο εργατικό δυναμικό των μονάδων εντατικής θεραπείας, έκανε γνωστό το Ιατρικό Κέντρο Erasmus του Ρότερνταμ, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ευρώπη.

Η ιταλική SIAARTI λέει ότι οι φοιτητές ιατρικής που ειδικεύονται στην ιατρική εντατικής θεραπείας θα πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως στους θαλάμους για τα τελευταία δύο χρόνια της πενταετούς εκπαίδευσής τους και έχει προτείνει την παροχή οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων φοιτητών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε διασυνοριακές μεταφορές ιατρικού προσωπικού στις πιο πληγείσες χώρες στο αποκορύφωμα της κρίσης του κοροναϊού.

Τον Απρίλιο, ομάδες «ιπτάμενων γιατρών» στάλθηκαν από τη Νορβηγία και τη Ρουμανία στην Ιταλία.
Ωστόσο, το πείραμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλη υποστήριξη και ο Κεκόνι είπε ότι η μετακίνηση γιατρών από τη μια χώρα στην άλλη «θα πρέπει να είναι μια επιλογή αλλά όχι η πρώτη επιλογή», καθώς τα γλωσσικά εμπόδια μπορεί να τους κάνουν λιγότερο αποτελεσματικούς.

Μερικοί ασθενείς μετακινήθηκαν επίσης για να λάβουν θεραπεία. Η Γαλλία μετέφερε κάποιους σε λιγότερο πληγείσες περιοχές της χώρας και έστειλε άλλους στη Γερμανία, η οποία δέχθηκε επίσης ασθενείς με COVID-19 από την Ιταλία.

Όμως, ο Κεκόνι προειδοποιεί για τους κινδύνους μετακίνησης και τυχόν επιπλοκές υλικοτεχνικής υποστήριξης. «Συχνά οι ασθενείς μας είναι πολύ άρρωστοι», είπε. «Θα προτιμούσα να έχω ειδικευμένους ανθρώπους που ξέρουν πώς να εργάζονται στο περιβάλλον μου», πρόσθεσε.