Ο μικρότερος ημερήσιος απολογισμός θυμάτων στην Ισπανία...

Βάσιμες ελπίδες αισιοδοξίας δίνουν τα τελευταία στοιχεία στην Ισπανία, καθώς ο αριθμός των νέων θανάτων από τον Covid-19 που καταγράφηκαν στην Ισπανία μειώθηκε σε...

179 σήμερα, Σάββατο, από 229 χθες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή 26.478 ανθρώπων σε όλη τη χώρα από την αρχή της πανδημίας του, ενώ 223.578 κρούσματα έχουν πλέον επιβεβαιωθεί αφού ακόμα 721 άτομα προσβλήθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Για ακόμα δύο «κύματα» προειδοποιεί ο στρατός
Χθες ο στρατός της χώρας προέβλεψε ότι θα υπάρξουν ακόμα δύο «κύματα» της πανδημίας και ότι θα χρειαστεί 1 - 1.5 χρόνος για την «επιστροφή στην ομαλότητα», σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα ABC.


«Θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα Covid-19» το φθινόπωρο ή το χειμώνα, ανέφερε η έκθεση του στρατού, προσθέτοντας ότι θα είναι λιγότερο σοβαρό από το πρώτο ξέσπασμα λόγω της υψηλότερης ανοσίας του πληθυσμού.

Ένα πιθανό τρίτο κύμα, τον επόμενο χρόνο. θα είναι πολύ πιο αδύναμο, εάν υπάρχει εμβόλιο, σύμφωνα με την πρόβλεψη του στρατού για την πανδημία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εκτίμησε πρόσφατα ότι ο ιός θα επιστρέψει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Δεν χαλαρώνουν Μαδρίτη και Βαρκελώνη
Σημειώνεται πως η ισπανική Βουλή αποφάσισε την Τρίτη την παράταση κατά δύο εβδομάδες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ελέγχει τις μετακινήσεις του πληθυσμού καθώς σταδιακά χαλαρώνει τα απαγορευτικά μέτρα.

Πάντως, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη δεν θα περάσουν μαζί με την υπόλοιπη χώρα στην επόμενη φάση, όπως ανακοίνωσε χθες ο Φερνάντο Σιμόν, υπεύθυνος για τον συντονισμό της αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια «έξοδο» τεσσάρων φάσεων από την καραντίνα, ανάλογα με τον ρυθμό των μολύνσεων ανά περιοχή. Στη δεύτερη φάση επιτρέπεται σε μπαρ, εστιατόρια και χώρους λατρείας να επαναλειτουργήσουν, αλλά με αρκετούς περιορισμούς στον αριθμό των θαμώνων και των πιστών που θα δέχονται.

Οι δύο πόλεις δεν κρίθηκαν έτοιμες να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα. Σε αυτές τις δύο περιοχές έχουν καταγραφεί σχεδόν τα μισά από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19.