«Προληπτικές» απειλές Νετανιάχου για λαϊκή εξέγερση...

Για βαθύ κράτος που επιχειρεί να τον βάλει στη φυλακή κάνει λόγο ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος  βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη της χώρας, ενώ τον βαραίνουν κατηγορίες για...

εκτεταμένη διαφθορά.

Η εφημερίδα Haaretz, σε ρεπορτάζ της, επικαλείται προσωπικές συνομιλίες του Νετανιάχου στις οποίες ο Ισραηλινός πολιτικός προειδοποιεί με λαϊκή εξέγερση σε περίπτωση που δε του επιτραπεί να αναλάβει ξανά τα ηνία της χώρας.

Ο Νετανιάχου απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση τις συνομιλίες για συγκυβέρνηση εάν δεν δεσμευθεί ο Μπένι Γκάντζ ότι θα έχει την απαραίτητη… ασφάλεια όταν βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.


«Ας μην υπάρχουν αμφιβολίες, το Ανώτατο Δικαστήριο θα αρπάξει την ευκαιρία να με καθαιρέσει. Ο λαός θα βγει στους δρόμους και θα υπάρξουν καλέσματα για μποϊκοτάζ των εκλογών» φέρεται να ανέφερε στις συνομιλίες αυτές.

Κατά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ το Ανώτατο Δικαστήριο είναι μέλος μίας παρασκηνιακής ομάδας «βαθέος κράτους» που επιχειρεί να τον «σκοτώσει» πολιτικά και να τον στείλει στη φυλακή.

Επικεφαλής του παρακράτους αυτού είναι ένας 83χρονος πρώην δικαστής, ο Αχαρόν Μπαράκ. Ο Μπαράκ συνταξιοδοτήθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια, όμως ο Νετανιάχου πιστεύει ότι ελέγχει ακόμη το Ανώτατο Δικαστήριο, τον γενικό εισαγγελέα της χώρας, ακόμη και τον Μπένι Γκάντζ και τους συμμάχους του..

Ο πρωθυπουργός λέει στους συνομιλητές του ότι εκείνος και ο Μπαράκ έχουν ιδεολογική αντιδικία εδώ και χρόνια και ότι ο αντίπαλός του θέλει να τον ξεφορτωθεί ώστε να πάψει το Ισραήλ να είναι εβραϊκό κράτος.

Σύμφωνα με την Haaretz ο Νετανιάχου πιέζει τον Μπένι Γκάντζ να συμφωνήσει σε έναν νόμο που θα παρακάμπτει τη δικαιοδοσία του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα του παρέχει ασφάλεια εφόσον η δικαιοσύνη αποφανθεί ότι πρέπει να καθαιρεθεί.

Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση σωτηρίας ο «Μπίμπι» έχει δύο επιλογές: να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ή να πάει σε τέταρτες εκλογές.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο παραμένει μια απειλή, αλλά εάν ο Νετανιάχου κερδίσει 40 έδρες στην Κνεσέτ, πιστεύετε ότι το Δικαστήριο δεν θα φοβηθεί να παρέμβει’» διερωτάται συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι μία ευρεία κυβερνητική συνεργασία θα νομιμοποιήσει περαιτέρω τον Νετανιάχου και δεν θα είναι καθόλου εύκολο για το δικαστήριο να τον καταδικάσει.

Σε κάθε περίπτωση η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός για το πολιτικό του μέλλον δεν βρίσκεται εντός της Κνεσέτ, αλλά στις δικαστικές αίθουσες


efsyn.gr