Κυριακή, 8 Μαρτίου 2020

Αξίζει τελικά ο “μύθος” των F-35 και τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια που κοστίζουν;

To F-35 Lightning II Joint Strike Fighter εκτιμάται ότι είναι το πιο ακριβό οπλικό σύστημα στην ανθρώπινη ιστορία, με βάση το προβλεπόμενο κόστος καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του, περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια (406 δισεκατομμύρια δολάρια για το αεροσκάφος, τα υπόλοιπα σε λειτουργικά έξοδα) – και αυτό πριν λάβουμε υπόψιν τις ατέρμονες υπερβάσεις κόστους.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι υπάρχει κάποια λογική σε αυτό.....
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν περισσότερα χρήματα στον στρατό από οποιαδήποτε άλλη χώρα (αν και μερικοί ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ), και οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει την αεροπορική δύναμη ως κύριο στρατιωτικό μέσο προβολής ισχύος τις τελευταίες δεκαετίες. Επιπρόσθετα, διάφορες παραλλαγές του F-35 είναι έτοιμες να εξοπλίσουν την Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό και τους Πεζοναύτες για το μεγαλύτερο μέρος του εικοστού πρώτου αιώνα. Μάλιστα, τα F-35 ενισχύουν τις αεροπορικές δυνάμεις ή τα ναυτικά της Αυστραλίας, του Βελγίου, της Δανίας, του Ισραήλ, της Ιταλία, της Ιαπωνία, της Ολλανδίας, της Νορβηγία, της Νότια Κορέα, με ακόμη περισσότερες χώρες να είναι πολύ πιθανόν να αγοράσουν το μαχητικό.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.