Κάνε μόκο, γιατί έτσι τους αρέσει…

Το έλεγε ο Αντώνης Πανούτσος κάθε μεσημέρι με το που πάταγε το πόδι του στη Sportday και κάναμε κουβέντα για τα θέματα της ημέρας: μην ασχολείστε με τους κύκλους και τα τετράγωνα των ΠΑΕ και ΚΑΕ. Αγνοήστε τα. Αν θέλουν κάτι να πουν, ας το πουν με επίσημο τρόπο να πληρώσουν μετά και τον λογαριασμό… Και το...

έλεγε διότι πίσω από τα δημοσιευμένα τσιτάτα που διαρρέονταν και διαρρέονται μέσω κύκλων και τετραγώνων απαλλάσσεται ο υποβολέας τους. Και μπορεί να λέει ό, τι παπαριά του κατέβει στο κεφάλι χωρίς να έχει την υποχρέωση να λογοδοτήσει γι’ αυτό.

Με αφορμή άλλη μια διαρροή κύκλων. Της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αυτή τη φορά. Βγάζει στη φόρα τον σπίκερ της αναμέτρησης ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός και πέρα από το γεγονός ότι τον βγάζει άσχετο αν και έχει 30 χρόνια πείρας στον χώρο, προειδοποιεί ότι θα απαιτήσει εξαίρεσή του από τις μεταδόσεις των αγώνων της ομάδας της.

Με λίγα λόγια φίλε συνάδελφε. Και δεν αναφέρομαι σε όποιον έκανε τη διαρροή αλλά σε αυτόν που την έκανε σημαία: βάζεις τα χέρια σου και βγάζεις τα μάτια σου. Από τη στιγμή που συντηρείς τέτοιου είδους πρακτικές να ξέρεις ότι αύριο θα έρθει η σειρά σου. Αν, δε, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, αν είναι τα χέρια σου δεμένα διότι δεν μπορείς να κακοκαρδίσεις τον «φίλο» σου ή «εργοδότη» σου βάλε τη σφραγίδα την ανάλογη να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε.

Χρόνιο και άλυτο εντός των τειχών της δημοσιογραφίας πρόβλημα για το οποίο η Ένωση Συντακτών βγάζει ανακοινώσεις και μόνο τέτοιες… Κουράζει, όμως, το συντεχνιακό οπότε πάω στο ουσιαστικό: δεν είναι η πρώτη φορά και δεν πρόκειται να είναι η τελευταία που στοχοποιείται ένας δημοσιογράφος για όσα γράφει ή λέει. Δεν είναι ένας ο δημοσιογράφος που έχει δεχθεί «επισκέψεις» από μπράβους επειδή ενοχλούσε με τα γραφόμενα ή τα λεγόμενά του. Δεν είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε σήμερα στον χώρο.

Είναι μια πρακτική που έχει μπει για τα καλά στον χώρο μια δεκαετία τώρα και δυστυχώς αντιγράφεται με μεγάλη επιτυχία από πολλούς και διάφορους «ενοχλημένους» με το δημοσιογραφικό έργο. Έχει φτάσει το πράγμα σε τόσο απροχώρητο στάδιο που οι μεγάλες ΠΑΕ ή ΚΑΕ – ή οι περισσότερες αυτών – θεωρούν πως ο εκάστοτε σπίκερ πρέπει να συμπεριφέρεται ως συνεργάτης της γηπεδούχου ομάδος.

Να, λοιπόν, που υπάρχει λύση: προσλαμβάνεις δημοσιογράφους εσύ στην ΠΑΕ και στην ΚΑΕ που γουστάρεις να διαλέγεις ποιος θα σπικάρει τα παιχνίδια της ομάδας σου, ανοίγεις κι ένα δικό σου κανάλι και τελειώνει το πρόβλημα. Το πού θα βρεις τα χρήματα που σου δίνουν οι τηλεοπτικοί πάροχοι για να μεταδίδουν τα ματς της ομάδας σου είναι άλλο θέμα. Τουλάχιστον, θα έχεις «γλιτώσει» από «κακόβουλους» δημοσιογράφους που λένε και γράφουν όσα βλέπουν.

Τι περιμένω, λοιπόν…

Πρώτο: Να επιβληθούν κυρώσεις σε όποιον ανυπόγραφα και κρυμμένος πίσω από κύκλους στοχοποιεί τον οποιονδήποτε προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του. Υπάρχει και η επιτροπή δεοντολογίας στο ποδόσφαιρο που μπορεί να παίξει τον ρόλο αυτό.
Δεύτερο: Να ενεργοποιήσουν οι τηλεοπτικοί πάροχοι ρήτρες που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων συμφωνίες για να πονέσει λίγο και η τσέπη του κάθε… τραμπούκου.

Τρίτο: Να αποφασίσουμε, επιτέλους, ως κλάδος να δώσουμε τέλος στο παραμύθι. Πώς; Αρνούμενοι να καλύψουμε/σπικάρουμε παιχνίδια ομάδων που διαρρέουν μέσω κύκλων διάφορα δυσφημιστικά σχόλια για τη δουλειά συναδέλφων. Βέβαια, εδώ σηκώνει μεγάλη κουβέντα το θέμα… Και δεν μπορεί να μείνει εκτός συζήτησης μία ακόμα πρακτική. Αυτή τη φορά αμιγώς δημοσιογραφική: ρίξτε μια ματιά σε έντυπα ή ιστότοπους με αθλητικό περιεχόμενο. Θα βρείτε πολλές «ενυπόγραφες» στήλες με ονόματα ανθρώπων που δεν υπάρχουν ή ψευδώνυμα. Είναι ο «δικός» μας τρόπος να περνάμε όσα θέλουμε μέσω «κύκλων» ή «τετραγώνων». Αλήθεια, έχει τσεκάρει ποτέ η Ένωση Συντακτών πόσοι από αυτούς που υπογράφουν τα «τζιζ» κείμενα υπάρχουν;

Περιμένω μάταια, όμως…

Πώς να αντισταθείς σε ένα φαινόμενο που καταστρέφει το επάγγελμά σου όταν εμπρός σε αυτούς που το δημιουργούν στρώνεις σβέρκο για φάπα και μετά τους αντιγράφεις κιόλας. Και πώς να περιμένεις απ’ όλους τους άλλους (πειθαρχικές επιτροπές, τηλεοπτικοί πάροχοι) να λύσουν ένα πρόβλημα που εσύ, συνάδελφε, δημιουργείς στον εαυτό σου…

sport-fm.gr