Μοιράζει ο Πούτιν... «τα βλέπει» η Μέρκελ...


Συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα στη Μόσχα η Ανγκελα Μέρκελ, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου. Στην ατζέντα βρίσκονται όλες οι κρίσεις που εξελίσσονται στον ευρωπαϊκό περίγυρο, με τη...

Γερμανίδα καγκελάριο όμως να μη διαθέτει αυτήν την ώρα ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, στη συνάντηση θα συζητηθούν οι εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Ιράν και τέλος το χρονίζον ζήτημα της Ουκρανίας. Σε όλα αυτά τα μέτωπα η Μόσχα διαδραματίζει κομβικό ρόλο, ενώ το Βερολίνο από την άλλη προσπαθεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, κρατώντας ανοιχτούς τους διαύλους με όλες τις πλευρές.

Για τη Συρία, ο πρώτος στόχος της γερμανικής διπλωματίας είναι η αναθέρμανση της συζήτησης στη συνταγματική επιτροπή για την επίτευξη μιας συμφωνίας όλων των αντιμαχόμενων δυνάμεων στο πλαίσιο της διάσκεψης της Γενεύης.

Για τη Λιβύη, προτείνεται μια παρόμοια διαδικασία, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, όρισε ως διάσκεψη του Βερολίνου, μετά τη συνάντηση που είχε, μαζί με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, με τον Λίβυο πρωθυπουργό Σαράτζ, στις Βρυξέλλες, την περασμένη Τρίτη. Την επομένη ο Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, με την ευκαιρία των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, κάλεσαν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμφωνήσουν παύση των εχθροπραξιών την Κυριακή. Η Τουρκία, στην εμφύλια σύρραξη, υποστηρίζει τον Αλ Σαράτζ, ενώ η Ρωσία τον στρατηγό Χαφτάρ που πολιορκεί την Τρίπολη.

Αγωγοί

Από το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Μέρκελ με τον Πούτιν για τα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα της επίσκεψης που προγραμματίζει η καγκελάριος στην Τουρκία, μέσα στον Ιανουάριο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί αποφασιστικό ρόλο στα πράγματα και από θέση ισχύος μπορεί να διαπραγματευτεί την επόμενη συμφωνία για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αφού εκτός της Συρίας έχει βάλει πόδι και στη Λιβύη με την πρόσφατη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

Επιπλέον, αυξάνει την επιρροή του στις χώρες της Βαλκανικής με τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου και ενισχύει την ιδιότυπη σχέση του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος θεωρεί τον TurkStream προσφορότερο από τον αγωγό που διέρχεται από την Ουκρανία και η ουγγρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου έχει αρχίσει το έργο διασύνδεσης με τον τουρκικό αγωγό μέσω Σερβίας.

Στον νέο ενεργειακό χάρτη που δημιουργείται μέσω της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο ρόλος της Ουκρανίας περιορίζεται περαιτέρω και τα μέσα πίεσης που είχε αποφασίσει η Ε.Ε. (κυρώσεις οικονομικές και πολιτικές κατά της Ρωσίας), προκειμένου να οδηγήσει σε διευθέτηση των ρωσο-ουκρανικών διαφορών, θεωρούνται πλέον άνευ αντικρίσματος.

Η ίδια η Γερμανία, άλλωστε, έχει φροντίσει για την ενεργειακή της ασφάλεια με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, που τη συνδέει με τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής, παρά τις επίμονες αντιδράσεις των ΗΠΑ.

ΝΑΤΟ και ISIS

Στο Ιράκ, η Γερμανία θέλει την παραμονή της διεθνούς παρουσίας και ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα επιδιώξει σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, τη Γαλλία και τη Βρετανία, την ανανέωση της διεθνούς εντολής. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, ενδεχόμενη αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων θα έθετε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μάχη κατά του ISIS, οδηγώντας σε νέα αστάθεια.

Ο Χάικο Μάας, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, αναφέρθηκε στη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για μεγαλύτερη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και αντέτεινε ότι «το ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στο Ιράκ, αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αποστολή του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι μια αμυντική συμμαχία».

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ «η Ε.Ε. θα πρέπει να σκεφτεί περισσότερο για το τι μπορεί να κάνει, όχι μόνο στο Ιράκ αλλά γενικότερα στη Μέση Ανατολή – και όχι μόνο στρατιωτικά».

Στο Ιράν, η γερμανική διπλωματία ήθελε να διαφυλάξει τη μόνη διεθνούς εμβέλειας επιτυχία της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τη συμφωνία για τα πυρηνικά, όμως η αποχώρηση των ΗΠΑ και ο νέος κύκλος έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Τεχεράνης καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την ανάληψη διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας πριν εκτονωθεί η κρίση.

Ο Μάας με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό δίκτυο RND κάλεσε την Ε.Ε., με την ευκαιρία της έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, «όλα τα κράτη-μέλη να έχουν κοινή και αποφασιστική στάση για να μειωθεί η ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν»...

efsyn.gr