Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019

Το brain drain συνεχίζεται στη νότιο Ιταλία – Δύο εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα

Η κατάσταση στην Κάτω Ιταλία δεν έχει βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο. Το κέντρο έρευνας Svimez στην ετήσια έκθεσή του, την οποία παρουσίασε σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρο: Από το 2000 μέχρι σήμερα 2 εκ. Ιταλοί εγκατέλειψαν τις νότιες περιφέρειες της χώρας. Οι μισοί από αυτούς νέοι μέχρι 34 ετών, ενώ το ένα πέμπτο είναι κάτοχος πανεπιστημιακού διπλώματος.

Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και συνεχιστεί αυτή η αιμορραγία, τα επόμενα πενήντα χρόνια ο ιταλικός νότος θα χάσει άλλα πέντε εκατομμύρια κατοίκους....
Νέους πάντα, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Αιτία, βέβαια, η μάστιγα της ανεργίας, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ των περιοχών αυτών μέχρι και κατά 40%.

Η έκθεση του ερευνητικού κέντρου συμπληρώνει μάλιστα, ότι το κοινωνικό εισόδημα για τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων δεν μπορεί να αντιστρέψει την πορεία αυτή. Όπως τονίζει, πρόκειται για μία σταγόνα στον ωκεανό.

Η μόνη λύση είναι η δημιουργία νέων, πραγματικών θέσεων εργασίας στο Παλέρμο, την Νάπολη, το Μπάρι και σε όλη την νότια Ιταλία. Σύμφωνα με το Svimez, χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον τρία εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Η παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος μαζί με τη δραστηριότητα της μαφίας δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην νότια Ιταλία


Η παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος όμως, μαζί με τις διάφορες μαφίες που συνεχίζουν να εκβιάζουν και αποσπούν χρήματα από εμπόρους και επιχειρηματίες, σίγουρα δεν ευνοεί την προοπτική αυτή. Παράλληλα, παραμένει τεράστιο και το βάρος της γραφειοκρατίας.

Μια μικρή εξαίρεση αποτελούν οι επενδύσεις στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας. Παρόλα αυτά είναι σαφές ότι από μόνες τους δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αλλάξουν την όλη αυτή πραγματικότητα.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι πρόκειται για μια από τις κύριες πολιτικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, η οποία στηρίζεται στην συμμαχία των πεντάστερων και της κεντροαριστεράς. Επιπλέον ότι είναι μια άμεση πρόκληση, κυρίως για το κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο κέρδισε τις περσινές βουλευτικές εκλογές χάρη στην καθοριστική ψήφο του ιταλικού Νότου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.