Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019

Η 4ήμερη εργασία εκτόξευσε την παραγωγικότητα της Microsoft Japan κατά 40%

Το πείραμα της Microsoft Japan με την τετραήμερη εργασία, σε εβδομαδιαία βάση, οδήγησε σε άλμα την παραγωγικότητα του τεχνολογικού γίγαντα στην Ιαπωνία, που ανακοίνωσε για τον Αύγουστο αύξηση των πωλήσεων ανά εργαζόμενο της τάξης του 40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Challenge Choice Work Challenge Summer 2019» που εφάρμοσε δοκιμαστικά τον Αύγουστο...
, αποφάσισε να μη λειτουργεί τις Παρασκευές, πληρώνοντας όμως τους εργαζομένους της, ενώ περιέκοψε τον χρόνο των meeting σε 30 λεπτά το μέγιστο και ενθάρρυνε τις online συνομιλίες μεταξύ των εργαζομένων της.

Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε στη συνέχεια ο κινεζικός βραχίονας της Microsoft για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή μιας μειωμένης εβδομάδας εργασίας, το 92% των συμμετεχόντων δήλωσε την ικανοποίησή της για την τετραήμερη εργασία.

Το πείραμα συνέβαλε επίσης στη μείωση του κόστους λειτουργίας της εταιρείας, καθώς επιτεύχθηκε κατά 23% λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εκτυπώθηκαν κατά 59% λιγότερες σελίδες σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με την έρευνα.

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας, πάντως, ορισμένα στελέχη της Microsoft Japan εξακολουθούσαν να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά την αλλαγή του τρόπου εργασίας, ενώ και ορισμένοι υπάλληλοι της εταιρείας εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι η μειωμένη εβδομάδα εργασίας θα «ενοχλήσει” τους πελάτες.


Η Microsoft Japan, πάντως, σχεδιάζει να συνεχίσει την διερεύνηση ελαστικών μορφών εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό τον χειμώνα θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα όπου οι εργαζόμενοι δεν θα λαμβάνουν συγκεκριμένα ρεπό αλλά θα ενθαρρυνθούν να καθορίζουν οι ίδιοι τον ελεύθερο χρόνο τους, «με πιο ευέλικτο και πιο έξυπνο τρόπο».

Το πείραμα, πάντως, της Microsoft φαίνεται να συνάδει με την ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται στην Ιαπωνία, η οποία παλεύει για να περιορίσει την υπερωριακή εργασία, καθώς αντιμετωπίζει πέρα από την έλλειψη εργατικού δυναμικού και τη γήρανση του πληθυσμού της. Σημειώνεται ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να καταστήσει πιο ευέλικτους τους χώρους εργασίας και να μειώσει τις υπερωρίες, κίνηση όμως που έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.