Παρέμβαση στην Κομισιόν για το AirBnb...

Σε Παρίσι, Βερολίνο και Ρώμη ζητούν αλλαγή της νομοθεσίας...

Να επανεξεταστεί η ισχύουσα νομοθεσία που ρυθμίζει τη λειτουργία της πλατφόρμας AirBnb ζήτησαν, με επιστολή τους στη νέα πρόεδρο της...

Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στελέχη των δημοτικών αρχών τριών μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων -του Παρισιού, του Βερολίνου και της Βαρκελώνης- που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της πλατφόρμας, όπως ελλείψεις στέγης, αύξηση των ενοικίων για τους ντόπιους και αλλαγές στη φυσιογνωμία και τον τρόπο ζωής ολόκληρων συνοικιών.

«Είναι σημαντικό οι πόλεις να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα ρύθμισης του τόσο έντονου όσο και πρόσφατου φαινομένου αυτού» γράφουν, στην επιστολή τους, ο Ίαν Μπροσά, κομμουνιστής, αντιδήμαρχος αρμόδιος για τη Στέγη στον Δήμο του Παρισιού, η υπουργός αρμόδια για τη Στέγη της τοπικής κυβέρνησης του Βερολίνου Κατρίν Λόμπσερ (Die Linke) και η αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης, αρμόδια για τη Στέγη Λουσία Μαρτίν (Podemos).

«Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί πρέπει να επανεξετασθούν και να ληφθεί υπόψιν η κατάσταση των μητροπόλεων και οι δυσκολίες πρόσβασης στη στέγη που τις χαρακτηρίζουν», αναφέρουν στο κείμενό τους οι τρεις. Στο στόχαστρό τους βρίσκεται η Οδηγία για το «ηλεκτρονικό εμπόριο» που ισχύει σήμερα. Η Οδηγία χρονολογείται από το 2000 και δεν αντιστοιχεί πλέον στις πραγματικότητες της οικονομίας, επισημαίνουν τα αριστερά στελέχη των τριών δημοτικών αρχών.
Καταγγέλλοντας ένα φαινόμενο «υπερ-τουρισμού» στις πόλεις τους, ζητούν από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανανέωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να ρυθμιστεί αποτελεσματικότερα ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι πλατφόρμες και να προστατεύεται η πρόσβαση στη στέγη στις τουριστικές μητροπόλεις. Σημειώνεται ότι μια σειρά από διαφορές έχει φέρει αντιμέτωπους την AirBnb με τον Δήμο του Παρισιού, για παράδειγμα, και ότι για κάποιες από αυτές εκκρεμεί απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι πλατφόρμες δεν υποχρεούνται να εποπτεύουν προληπτικά τη δραστηριότητα των χρηστών τους», υποστήριξε ο αμερικανικός κολοσσός των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που δηλώνει ότι συνεργάζεται με τη γαλλική κυβέρνηση και άλλους παράγοντες του κλάδου ώστε η ενοικίαση επιπλωμένων τουριστικών κατοικιών να γίνεται με «υπεύθυνο τρόπο»...

Πηγή avgi.gr