Σε κλίμα νέου αυταρχισμού...

0

... η 46η επέτειος του Πολυτεχνείου...
 Με έντονη την αστυνομοκρατία και πρόσφατες τις κατασταλτικές επεμβάσεις της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, αποδίδονται φέτος οι τιμές για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.


Με τη...
μεγάλη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία κορυφώνονται το απόγευμα της Κυριακής, οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.  


EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις παραμένουν σε ισχύ στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Αύριο, το Πολυτεχνείο θα είναι ανοικτό από τις 9:30 το πρωί και θα κλείσει στη μία το μεσημέρι, αφού προηγουμένως εκκενωθεί από όλους τους επισκέπτες. Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16.00.


EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Από τις 12 το μεσημέρι, θα εφαρμοστούν επιπλέον κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, στους οδικούς άξονες Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Οι ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.


Κλειστοί θα είναι επίσης αύριο, Κυριακή 17 Νοεμβρίου, τρεις σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας, μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ. για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι σταθμοί του Μετρό που θα κλείνουν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30. Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει στη λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας, στα οποία συμμετέχουν 5.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερο. Στο επίκεντρο  είναι και φέτος τα Εξάρχεια, ενώ παράλληλα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτήρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες.


EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πηγή έμπνευσης η εξέγερση των φοιτητών

Κορυφαία στιγμή αγώνα για τη Δημοκρατία, αλλά και διαρκή πηγή έμπνευσης για την αξία της Ελευθερίας, χαρακτήρισε την εξέγερση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος πρόσθεσε πως οφείλουμε πάντα να λέμε το μεγάλο «Όχι» στην τυραννία και το μεγάλο «Ναι» στον Άνθρωπο.

«Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο ενότητας και μάχης για τη Δημοκρατία και συνεπώς ανήκει σε όλους τους Έλληνες που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες της», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. «Αποτελεί πηγή έμπνευσης και είναι αφετηρία για την αναζήτηση λύσεων στα σύγχρονα προβλήματα της Δημοκρατίας μας», σημείωσε ο Τάσος Γαϊτάνης.

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχολίασε πως «πολλοί προσπάθησαν, χρόνια τώρα, να απαξιώσουν το μήνυμα του Νοέμβρη, αλλά το εξεγερσιακό μήνυμα του ’73 εξακολουθεί να είναι ένα σημείο αναφοράς, εμπνέει τη νέα γενιά. Τότε ήταν οι αγώνες για “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”. Σήμερα οι προκλήσεις της νέας γενιάς είναι και πάλι για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για τη μείωση των ανισοτήτων, αλλά και για να μπορέσουν να αποτελέσουν οι νεανικοί αγώνες έναν φραγμό απέναντι στην κλιματική κρίση που ζούμε». 

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα, στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της υποβάθμισης της παιδείας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή, ενάντια στην τρομοκρατία, την αστυνομική βία, τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα σημείωσε πως «οι νέοι του Πολυτεχνείου δεν γεννήθηκαν ήρωες, οι καταστάσεις τους έκαναν ήρωες, όπου με αυταπάρνηση αναμετρήθηκαν με την χούντα χωρίς ίχνος δισταγμού, έτοιμοι για όλα, γνωρίζοντας ότι οι συνέπειες θα ήταν βαριές» και πρόσθεσε πως 46 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)