Brexit: Πιο πιθανή επιλογή η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον κατά τη JPMorgan

| Kafeneio™ |
Θα είναι ο Μπόρις Τζόνσον, ο άνθρωπος που ορκίστηκε να κάνει πραγματικότητα το Brexit πάση θυσία, ένας από τους πιο βραχύβιους πρωθυπουργούς στην ιστορία της Βρετανίας; Αν δεχτούμε την άποψη της JPMorgan, η απάντηση είναι ναι.

Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας, η Βουλή των Κοινοτήτων υποχρέωσε τον Μπόρις Τζόνσον στην έκτη του κοινοβουλευτική ήττα. Του αρνήθηκε για δεύτερη φορά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Και το έκανε γιατί εκείνος έχει στυλώσει τα πόδια και αρνείται να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα παράταση για το Brexit. Όλα αυτά ενώ η Βουλή ενέκρινε νόμο που απαιτεί να ζητηθεί παράταση μέχρι το 2020, εκτός εάν υπάρξει συμφωνία διαζυγίου μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου...

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, είναι προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου 2019. 50 μέρες απομένουν και ο Τζόνσον δηλώνει με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι θα κάνει πραγματικότητα το Brexit είτε με είτε χωρίς συμφωνία.

Οι επιλογές του είναι βασικά τρεις: συμφωνία με την Ε.Ε., παραίτηση ή να υπαναχωρήσει από τη θέση του. Αλλά κατά τη JPMorgan είναι η εξής μια: να παραιτηθεί.

Έτσι, θα κληθεί άλλος (ο τρίτος άνθρωπος μετά το δημοψήφισμα) να αναλάβει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες και πρωτίστως να ζητήσει αναβολή από την Ε.Ε., κάτι που αρκείται πεισματικά να κάνει ο Τζόνσον. «Καλύτερα να βρεθώ νεκρός σε χαντάκι» είχε, άλλωστε, δηλώσει πριν από μερικές μέρες.

«Οι μοναδικές επιλογές που θεωρούμε εν τέλει βιώσιμες είναι ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει μια συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων και να εξασφαλίσει την έγκρισή της, να παραιτηθεί και να αφήσει κάποιον άλλο να καταθέσει αίτημα παράτασης με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ή να υπαναχωρήσει από τη δεδηλωμένη θέση του», ανέφερε ο Μάλκομ Μπαρ της JPMorgan σε έκθεση προς τους πελάτες της εταιρίας.

«Σε αυτή τη φάση, η άποψή μας είναι πως η παραίτηση είναι η πιο πιθανή από αυτές τις τρεις (επιλογές)», ανέφερε ο Μάλκομ Μπαρ.

Τα… προγνωστικά

Η Julius Baer αναθεώρησε στο 10% τις πιθανότητες η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια συμφωνία και βλέπει 75% πιθανότητα να καθυστερήσει η διαδικασία. Και αυτό γιατί περιορίζονται οι εναλλακτικές που έχουν απομείνει για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Μακροπρόθεσμα, η τύχη του Brexit θα αποφασιστεί σε βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο Πάτρικ Λανγκ, επικεφαλής ανάλυσης στην Julius Baer, σημειώνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να επικρατήσει το Συντηρητικό Κόμμα, χωρίς όμως απαραίτητα να εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος εκτιμά στο 35% τη μακροπρόθεσμη πιθανότητα για ένα σκληρό Brexit, με τις πιθανότητες για μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες να παραμένουν στο 50%.