Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019

Έρχονται και οι «περιορισμοί» στις διαδηλώσεις

Δυο μέρες πριν την πρώτη μεγάλη απεργία με τη νέα κυβέρνηση, για τις παρεμβάσεις της στα εργασιακά, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανοίγει θέμα περιορισμών στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας!

Μιλώντας σήμερα (22/9) στην πρωινή εκπομπή του Ant1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υποστήριξε ότι «δεν μπορεί 500 άτομα να κλείνουν το κέντρο της Αθήνας», αναφέροντας ένα πρόσφατο παράδειγμα συγκέντρωσης....
(σ.σ. χωρίς να την προσδιορίσει) που προκάλεσε έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα για τρείς ώρες.

Ο ίδιος πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα εξέφρασε τη βεβαιότητά του για επίλυση τού ζητήματος από την κυβέρνηση, δίχως να δώσει διευκρινήσεις. Μένει να φανεί τι θα προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, σχετικά με το ευαίσθητο αυτό ζήτημα, για το οποίο προϊδέασε ο Α. Γεωργιάδης.

Βεβαίως υπάρχει το προηγούμενο του Προεδρικού Διατάγματος που έφερε το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου για περιορισμούς στις μικρές συναθροίσεις σε πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με το ΠΔ δεν επιτρεπόταν η κατάληψη όλου του οδοστρώματος για ιδιαίτερα μικρές συναθροίσεις, με την εκτίμηση του μεγέθους να ανατίθεται στις αστυνομικές αρχές.

Το σχετικό άρθρο του ΠΔ, που είχε προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν το ακόλουθο:

«α. Οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης. Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις. Η εκτίμηση περί του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος ανήκει στον αρμόδιο Αστυνομικό Διευθυντή, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση την οποία γνωστοποιεί άμεσα στους ενδιαφερομένους. Η απόφαση αυτή μπορεί να είναι κατ’ αρχάς προφορική και έπεται η έγγραφη διατύπωση και επίδοσή της εντός 24 ωρών. Κατά τη λήψη της προαναφερόμενης απόφασης υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη ιδίως ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση και η σημασία της συγκεκριμένης οδού για την κυκλοφορία των οχημάτων δημόσιας συγκοινωνίας, την τουριστική κίνηση της περιοχής, την ομαλή πρόσβαση σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και την εν γένει εμπορική και οικονομική δραστηριότητα».
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.