“Καρφάρες” Παππά για Ελληνικό: Έσκασε πολύ νωρίς στα χέρια της ΝΔ η “φούσκα” περί αντιεπενδυτικού ΣΥΡΙΖΑ – Όλοι ξέρουν ότι ο επενδυτής καθυστερούσε προσδοκώντας αλλαγή κυβέρνησης

0
Ο τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς, μιλώντας στο Documento και τον Άγγελο Προβολισιάνο, στηλιτεύει την επιλογή της κυβέρνησης να προτείνει τον Κωνσταντίνο Ζούλα, τέως διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ, για πρόεδρο της ΕΡΤ, γεγονός που –κατά τα λεγόμενά του– καθιστά τη δημόσια τηλεόραση μέρος του οργανογράμματος της ΝΔ.

-Με αφορμή την επικείμενη τοποθέτηση του Κων. Ζούλα....
στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο με διευθυντή γραφείου Τύπου κόμματος να προτείνεται από την κυβέρνηση πριν την έναρξη της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας για τη συγκεκριμένη θέση; Πού αποσκοπεί αυτή η τοποθέτηση;

Την επομένη των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης έθεσε, με το πρώτο ΦΕΚ που εξέδωσε, υπό την εποπτεία του την ΕΡΤ. Λίγες εβδομάδες αργότερα, σε μια πρωτοφανή επιλογή, δεν όρισε απλώς νέο πρόεδρο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά την έθεσε υπό τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου του. Την κατέστησε, δηλαδή, μέρος του οργανογράμματος της ΝΔ.

Στον άνθρωπο που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνέτασσε μέρα παρά μέρα αβάσιμες ανακοινώσεις περί κομματισμού στην ΕΡΤ, συστήνουμε να διαβάσει και πάλι εκείνα τα κείμενα. Σε αυτά θα δει το δικό του πρόσωπο καθώς και αυτό του προϊσταμένου του. Των ανθρώπων δηλαδή που αναλαμβάνουν «αρχισυντάκτες» εκπομπών και δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ φέρνοντας στον νου μας άλλες εποχές. Η ΝΔ θέλει να δουλεύει το κράτος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου της χωρίς ντροπή.

Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τους πολίτες να αντιδράσουμε μαζί σε αυτή την πρωτοφανή και αντιδεοντολογική μεθόδευση. Εκείνοι που επί δικών μας ημερών δεν έβρισκαν τάχα την ΕΡΤ «αρκετά αντικειμενική» ας μη σιωπούν σήμερα. Ειδικά η ΕΣΗΕΑ που επιδεικνύει εκκωφαντική σιωπή.

-Η κυβέρνηση διαρρέει σε φίλα προσκείμενα Μέσα ότι το προσωπικό της ΕΡΤ είναι γερασμένο και ακατάρτιστο ενώ παράλληλα τα απαιτούμενα προσόντα για μετακλητούς ψαλιδίζονται και άνθρωποι με απολυτήριο λυκείου αναλαμβάνουν θέση διευθυντή πολιτικού γραφείου υπουργού. Το σχόλιό σας.

Με την πρόσφατη εμπειρία του 2013 μπορούμε να πούμε πως του «μαύρου» προηγούνται πάντοτε η λοιδορία και η υποτίμηση. Ας μην κάνουν ορισμένοι πως δεν αντιλαμβάνονται τους μύχιους νεοφιλελεύθερους πόθους του Κυρ. Μητσοτάκη. Τους έχει αποκαλύψει άλλωστε σε ανύποπτο χρόνο.

Οταν η ΕΡΤ «μικρύνει» ως οργανισμός γιατί για κάποιους κοστίζει πολύ και όταν οι ιδιώτες πάρουν φιλέτα της λειτουργίας της καθώς για κάποιους άλλους το προσωπικό της είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, αυτό που θα «μικρύνει» θα είναι η ενημέρωση, η προβολή θεμάτων από όλη την περιφέρεια, η ποιοτική ψυχαγωγία, η παρουσίαση βραβευμένων τηλεοπτικών σειρών, η ενίσχυση και προβολή πολιτιστικών γεγονότων, η ελεύθερη μετάδοση αθλητικών εκδηλώσεων εθνικού ή παγκόσμιου ενδιαφέροντος κ.ά. Αυτό που θα περιοριστεί θα είναι η πρόσβαση του τηλεθεατή σε υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, όπως αυτό είχε σχεδιαστεί και υλοποιούνταν. Και το οποίο είχε αρχίσει να ενοχλεί, κυρίως εκείνους που έχουν επενδύσει σε ριάλιτι και άλλα ευτελή προγράμματα.

Βεβαίως, πολλές βελτιώσεις μπορούν να γίνουν ακόμη, αλλά εδώ υπάρχει εμφανής σκοπιμότητα.

Αναφερθήκατε στα προσόντα των συνεργατών των νέων υπουργών, όπως διαμορφώθηκαν και από πρόσφατο νόμο μετά τις εκλογές. Είναι σαφές πως η ΝΔ χτίζει με επιμέλεια όχι ένα επιτελικό κράτος, αλλά ένα κράτος επιτελών, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν συγκεκριμένες αποστολές για να τις φέρουν εις πέρας πάση θυσία και με όποιο κόστος. Είναι προφανές πως το μόνο συμφέρον που θα διαφυλάττουν θα είναι αυτό του κ. Μητσοτάκη. Τα πρώτα δείγματα και οι πρώτες επιλογές προσώπων, όπως για παράδειγμα στην ΕΥΠ, προκαλούν ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ προσδοκά να αξιοποιήσει τη δημόσια διοίκηση.

-Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν στα Μέσα επιρροής Μαρινάκη τα ποσά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ ΕΡΤ και ΠΑΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που οδήγησε την παρούσα κυβέρνηση σε επαναδιαπραγμάτευση. Το Documento αποκάλυψε ότι την περίοδο που η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια (2009-2011) ο Ολυμπιακός έλαβε από την ΕΡΤ 17,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο περσινός πρωταθλητής ΠΑΟΚ ήταν να λάβει από το ίδιο κανάλι 7,5 εκατ. για την επόμενη σεζόν. Ηταν υπερβολικά τα ποσά που είχαν συμφωνηθεί επί ημερών σας ή η κυβέρνηση ξεχρεώνει γραμμάτια στήριξης;

Την καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν την επιλογή της ΕΡΤ να προβάλλει αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου έδωσαν και δίνουν οι υψηλές τηλεθεάσεις αυτών των προγραμμάτων.

Τον τελευταίο χρόνο οι τηλεθεατές επανασυντονίστηκαν στη δημόσια τηλεόραση και εκτός από το ποδόσφαιρο έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και στο υπόλοιπο πρόγραμμά της. Η υψηλή τηλεθέαση, ας μην ξεχνούμε, μεταφράζεται σε καλύτερα και ακριβότερα διαφημιστικά πακέτα, τα οποία ενισχύουν τα έσοδα της ΕΡΤ και από εκεί ενισχύεται και το υπόλοιπο πρόγραμμα των καναλιών της.

Πέρυσι η ΕΡΤ κλήθηκε να συμβάλει στην επίλυση ενός γόρδιου δεσμού που αν δεν επιλύονταν δεν θα ξεκινούσαν καν τα πρωταθλήματα. Φέτος η ΕΡΤ αποψιλώνεται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφενός γιατί για τη ΝΔ δεν νοείται «δωρεάν μπάλα» για τον λαό και καλό θα είναι για την ίδια να αρχίσουν οι τηλεθεατές να ξαναπληρώνουν συνδρομές για να βλέπουν ποδόσφαιρο, αφετέρου η απελευθέρωση των ομάδων από συγκεκριμένα κλειστά και ομαδικά συμβόλαια μπορεί να τις έκανε και πιο ανεξάρτητες, κάτι που ίσως ενοχλούσε. Και ο νοών νοείτω.

-Συνδέονται τα ασφαλιστικά μέτρα που πήρε η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά του μονοπωλιακού πρακτορείου διανομής Τύπου Αργος με την εσπευσμένη καρατόμηση της Β. Θάνου;

Θα είναι τουλάχιστον αφελής όποιος δεν συνδέει την καρατόμηση της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τον έλεγχο της αρχής στο μονοπώλιο της διανομής του Τύπου. Ειδικά όταν αναμένονταν το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου του πρακτορείου διανομής Αργος.

Θεωρεί κάποιος ότι η ΝΔ έχει κάποιου είδους πρεμούρα να διασφαλίσει την ανεξαρτησία των αρχών και των κρίσιμων οργανισμών; Δεν είναι κάτι που μας δείχνει η επιλογή Ζούλα για την ΕΡΤ, για να επανέλθω στην πρώτη σας ερώτηση.

Η μόνη πρεμούρα της ΝΔ είναι να ελέγχει ό,τι ενοχλεί συγκεκριμένα πολιτικοεπιχειρηματικά κέντρα. Και επειδή ζούμε στην εποχή της μετα-δημοκρατίας, όπως την έχει ορίσει ο Αλέξης Τσίπρας, το θέμα του ελέγχου του Τύπου έχει καταστεί για το σύστημα Μητσοτάκη πρώτιστου ενδιαφέροντος.

Ο κ. Κυριτσάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί ΝΔ και φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, όπως τον παρουσίαζαν τα φιλικά προς το κόμμα ΜΜΕ, δεν ενοχλούσε τους νυν υπουργούς. Ούτε ο κ. Μυλωνάκης ενοχλούσε, παρότι ήταν ταυτόχρονα διευθυντής του γραφείου του κ. Κυριτσάκη στην επιτροπή και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η ΝΔ θέλει να έχει το μονοπώλιο στον έλεγχο των ανεξάρτητων αρχών. Η ΝΔ έχει αντιληφθεί τον νέο της ρόλο στρεβλά, ασκώντας τον κόντρα σε όσα ορίζουν οι νόμοι, εθνικοί και ευρωπαϊκοί, καθώς και το σύνταγμα. Ομως αυτή η τακτική έχει κοντά ποδάρια.

-Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε ότι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα θεσπιστεί η εμπλοκή ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών για τις υπό έγκριση επενδύσεις, ενώ οι κρατικές ελεγκτικές αρχές θα κάνουν εκ των υστέρων έλεγχο. Η μεταρρύθμιση αυτή ελλοχεύει κινδύνους για το δημόσιο συμφέρον ή θα «απελευθερώσει» την αγορά;

Εχουμε αποσαφηνίσει πως είμαστε έτοιμοι –εκτός από το να υποστηρίξουμε το πρόγραμμά μας– να καταθέσουμε νομοθετικές προτάσεις που θεωρούμε σωστές, να μελετήσουμε και να συζητήσουμε τις κυβερνητικές προτάσεις. Η δική μας πολιτική στάση δεν έχει καμιά σχέση με τη λαϊκίστικη τακτική που ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης.

Οσον αφορά το θέμα που θέτετε, περιμένουμε την πρόταση, όπως θα κατατεθεί, και θα τοποθετηθούμε αναλόγως. Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε εκπτώσεις στον έλεγχο, στη διαχείριση των κονδυλίων, την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

-Γιατί τελικά δεν είδαμε μία εβδομάδα μετά τις εκλογές να παίρνουν μπρος οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, όπως δεσμευόταν προεκλογικά η ΝΔ;

Η ΝΔ δημιούργησε με αφορμή την επένδυση στο Ελληνικό μια πλάνη περί αντιεπενδυτικής ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, που έσκασε στα χέρια της πολύ νωρίς. Οσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία του έργου γνωρίζουν ότι εμείς παραλάβαμε μια σύμβαση χωρίς καν τοπογραφικό, χωρίς οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων, αιγιαλών και ρεμάτων και επαναδιαπραγματευτήκαμε τη σύμβαση υπέρ του δημοσίου και των τοπικών κοινωνιών, ξεμπλοκάροντας και προχωρώντας μια σειρά από απαραίτητες και χρονοβόρες διαδικασίες. Ολοι ξέρουν, επίσης, ότι ο επενδυτής προσδοκώντας προφανώς αλλαγή κυβέρνησης και όρων της σύμβασης καθυστέρησε κατά ένα έτος την κατάθεση μελετών, που αποτελούν προϋπόθεση για την έκδοση των τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.

Η μόνη φόρα που είχε η ΝΔ για το θέμα ήταν η ψήφιση τροπολογίας-δώρου υπέρ του επενδυτή.

Καμιά μπουλντόζα δεν μπορούσε να μπει στο Ελληνικό την πρώτη εβδομάδα της ΝΔ και όσοι το έλεγαν γνώριζαν ότι ψεύδονταν. Αποκαλύφθηκαν όταν μετέφεραν την εκκίνηση των εργασιών για το τέλος του έτους, ενώ λίγο αργότερα μας είπαν πως στο τέλος του 2019 απλώς θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταβολής της προκαταβολής των 300 εκατ. ευρώ από μέρους των επενδυτών, οι οποίοι έχουν την «ευθύνη» και για τις μπουλντόζες.

Ο κ. Γεωργιάδης αναγνωρίζει πλέον πως υπάρχουν και άλλα πιθανά προσκόμματα στην επένδυση, όπως το θέμα του διαγωνισμού για το καζίνο, ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ πολιτείας και επενδυτή.

Αν η ΝΔ θέλει να είναι συνεπής ως προς την εκκίνηση του έργου στο Ελληνικό, ας συμβουλευτεί τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου. Προτού γίνει άνθρωπος του κ. Μητσοτάκη ήταν άνθρωπος του κ. Λάτση και της Lamda Development. Κάπως καλύτερα θα ξέρει τον επενδυτή.

Αυτά όμως είναι αναμενόμενα. Καθώς για τη ΝΔ ανάπτυξη είναι το «τσιμέντο παντού και σκέτο».

Πηγή: documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)