Απίστευτη επίθεση Τσίπρα σε Καραμανλή: «Άνοιξε την πόρτα για τα μνημόνια!» – «Επέλεξε να φύγει, δεν έκατσε να δώσει τη μάχη»

| Kafeneio™ |
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, σχολιάζοντας την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη χθες: «Είχε ενδιαφέρον γιατί είχε 10 χρόνια να μιλήσει. Μίλησε 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής. Σεβαστή η επιλογή του να μη μιλήσει τόσα χρόνια. 

Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω, ότι μετά από 10 χρόνια, ότι θα περίμενα τα όσα είπε να έχουν μια δόση αυτοκριτικής. Ήταν ο πρωθυπουργός που φεύγοντας άφησε ανοιχτή την πόρτα για τα μνημόνια. Παρέδωσε 24 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα...

Επέλεξε να φύγει και να μη δώσει τη μάχη. Ο επόμενος μάλλον δεν καταλάβαινε τι έλεγε, είπε λεφτά υπάρχουν. Και αυτός επέλεξε να φύγει, έδωσε τα κλειδιά στον επόμενο, μη εκλεγμένο και μετά ακολούθησε ο κ. Σαμαράς. Που μας παρέδωσε τη χώρα χρεωκοπημένη με άδεια ταμεία».

Απαντώντας στα πυρά του ΚΙΝΑΛ ότι δεν άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή, ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «Εγώ ήμουν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που ασκούσε δριμύτατη αντιπολίτευση στη ΝΔ του κ. Καραμανλή.

Ασκήσαμε εντονότατη κριτική όταν στην κυβέρνηση ο κ. Καραμανλής, αλλά και στις επόμενες κυβερνήσεις. Εντούτοις δεν απέκρυψα ποτέ, ότι όλο το πολιτικό σύστημα και οι τρεις προηγούμενοι πρωθυπουργοί έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας. Ο κυβέρνηση Καραμανλή δημιούργησε ένα τεράστιο έλλειμμα που οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο. Γιγάντωσε ένα πελατειακό κράτος, δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας, συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια.

Εγώ βρέθηκα στην πιο δυσάρεστη θέση, να μαζέψω τα ασυμμάζευτα, να μαζέψω τα σπασμένα των προηγούμενων. Η ιστορία κατέγραψε ότι ο κ. Καραμανλής αποχώρησε στη μέση της μάχης, ο κ. Παπανδρέου μας έφερε στα μνημόνια, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε κοινωνική λεηλασία και εγώ είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Οι προηγούμενοι την έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια».

Ωστόσο υποστήριξε πως ο κ. Καραμανλής «επιχείρησε να βάλει τάξη στην ασυδοσία των ΜΜΕ αλλά απέτυχε».
«Τεράστιες πολιτικές ευθύνες του κ. Σαμαρά για την υπόθεση Novartis»

Απαντώντας στα όσα είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς που είχε κατονομάσει τον κ. Δ. Παπαγγελόπουλο ως τον «Ρασπούτιν» της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Έχει τεράστιες ευθύνες για την υπόθεση Novartis. (…) Σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις που ενεπλάκησαν πολιτικά πρόσωπα, στην αρχή έκαναν λόγο για σκευωρία.

Η δικαιοσύνη έχει δικούς της ρυθμούς και η υπόθεση αυτή θα φτάσει στο τέλος της. Ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες. (…) Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης το στείλαμε στη Δικαιοσύνη. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επιχείρησαν να παρέμβουν στη δικαιοσύνη.

Ο κ. Σαμαράς έκανε μήνυση στους δικαστικούς, αυτός ερχόταν στη Βουλή και έλεγε ότι θα μας πάει μέχρι τέλους. Ο κ. Σαμαράς να έχει το θάρρος να εξηγήσει τι και πως, όταν αναφέρεται στον κ. Παπαγγελόπουλο. Αυτός μας απειλεί με ειδικά δικαστήρια. Διερωτώμαι: Αυτή είναι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη; Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να υφαρπάξει την ψήφο του λαού για να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους που έστειλαν στη δικαιοσύνη δύσοσμες υποθέσεις;»

Ο πρωθυπουργός άφησε επίσης αιχμές για την προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας, και διερωτήθηκε που βρήκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα χρήματα για τόσο ακριβή προεκλογική εκστρατεία: «Η ΝΔ χρωστάει 280 εκατ. ευρώ, ενώ κάνει πανάκριβες καμπάνιες. Από πού βγαίνουν αυτά τα λεφτά; Από ποιους χορηγούς βρίσκει τόσα λεφτά για διαφήμιση ο κ. Μητσοτάκης ενώ δεν πληρώνει ούτε ευρώ στα δάνεια της ΝΔ;»