Θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη Πομπέο στην Βόρεια Κορέα

Θετικό ήταν κλίμα που βγήκε στην επιφάνεια μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Βόρεια Κορέα, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη πως οι δύο πλευρές επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου μετά από μήνες «πάγου». 

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε πως η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη να δεχτεί ξένους επιθεωρητές σε ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις, μολονότι παραμένουν προβλήματα....
«επιμελητείας», ενώ σημείωσε πως οι δύο πλευρές είναι πλέον αρκετά κοντά στον προγραμματισμό δεύτερης συνόδου μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν.

Η αμερικανική αποστολή απέφυγε πάντως να προβεί σε πανηγυρικές τοποθετήσεις, με αμερικανό αξιωματούχο να διαρρέει ότι απομένει ακόμα «πολύς δρόμος» για την επίτευξη των τελικών στόχων.

Θετική ήταν η αποτίμηση των επαφών και από την πλευρά του Βορρά, με το επίσημο πρακτορείο KCNA να κάνει λόγο για «παραγωγικές και εξαιρετικές» συζητήσεις του κ. Κιμ με τον κ. Πομπέο.


Ο φιλικός τόνος του KCNA έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το τι είχε ακολουθήσει την επίσκεψη Πομπέο στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο, όταν το καθεστώς Κιμ είχε κατηγορήσει την Ουάσιγκτον για «γκανγκστερική» συμπεριφορά και για παράλογες απαιτήσεις περί «μονομερούς αποπυρηνικοποίησης».

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι περίοδος έντονης διπλωματίας, με τον κ. Κιμ να προγραμματίζει ταξίδια στην Ρωσία και την Κίνα, αν και η ακριβής ημερομηνία των επισκέψεων δεν έχει ανακοινωθεί.

Πηγή: skai.gr