Το Ισραήλ βομβάρδισε συριακή βάση παραγωγής χημικών όπλων

Ο συριακός στρατός καταγγέλλει πως ισραηλινά αεροπλάνα επιτέθηκαν εναντίον στρατιωτικής βάσης στη δυτική επαρχία της Συρίας Χάμα, με το Συριακό Παρατηρητήριο να αναφέρει ότι η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε σε χώρο που παρήγαγε χημικά όπλα. 

Οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τον εναέριο χώρο...
του Λιβάνου έπληξαν τον χώρο κοντά στη βορειοδυτική πόλη Μασιαάφ, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Μάλιστα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σύμφωνα με το BBC ότι τα ισραηλινά αεροπλάνα παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Στην ίδια ανακοίνωση του στρατού τονίζεται ότι μια τέτοια επίθεση μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως η αεροπορική επιδρομή έπληξε κάποιες από τις εγκαταστάσεις του κέντρου Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών, το σημείο που οι ΗΠΑ περιγράφουν ως εργοστάσιο κατασκευής χημικών όπλων της Συρίας.

Το Ισραήλ το οποίο έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν αρκετές μυστικές επιθέσεις εναντίον σημείων με όπλα στη Συρία, δεν έχει προβεί σε σχολιασμό.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν παραδεχτεί με δηλώσεις τους στο παρελθόν, ότι το Ισραήλ έχει επανειλημμένα χτυπήσει αποστολές όπλων που πιθανολογείτο ότι προορίζονταν για την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, σύμμαχο του Συριακού Προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ.

Η αεροπορική επιδρομή έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης, αφού οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση της Συρίας βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά στο Καν Σεϊκούν.

Η κυβέρνηση της Συρίας αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα και το 2013 υποσχέθηκε ότι θα παραδώσει το πρόγραμμα χημικών όπλων, κάτι το οποίο ισχυρίζεται ότι τώρα έχει κάνει.

Πηγή: skai.gr