Τουρκία: Αποφυλακίστηκαν 7 συνεργάτες της Cumhuriyet

0
Αποφυλακίστηκαν το Σάββατο το πρωί οι 7 συνεργάτες της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, αφού παρέμειναν υπό κράτηση για οκτώ μήνες. 

Οι δημοσιογράφοι ευχήθηκαν να αφεθούν ελεύθεροι σύντομα και οι τέσσερις συνάδελφοί τους που παραμένουν στην φυλακή...
 Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε χθες την αποφυλάκιση υπό περιοριστικούς όρους των επτά κρατουμένων, μεταξύ αυτών του σκιτσογράφου Μούσα Καρτ, όμως αποφάσισε να παραμείνουν υπό κράτηση άλλοι 4 δημοσιογράφοι που δικάζονται στο πλαίσιο μιας εμβληματικής δίκης για την ελευθερία του τύπου στην Τουρκία.


Συνολικά, 17 δημοσιογράφοι, διευθυντικά στελέχη και άλλοι συνεργάτες της Cumhuriyet δικάζονται από τη Δευτέρα με την κατηγορία ότι παρείχαν βοήθεια σε διάφορες «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις». Αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως 43 χρόνια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έχουν διασυνδέσεις με τους Κούρδους αυτονομιστές του PKK, την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C και το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί η Άγκυρα «εγκέφαλο» του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.
Ωστόσο η Cumhuriyet καταγγέλλει μια πολιτική δίκη που στοχεύει στο να πλήξει ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα ΜΜΕ της χώρας.

Εκ των κατηγορουμένων, 11 είχαν προφυλακιστεί, μεταξύ αυτών οι 7 αποφυλακισθέντες που βγήκαν σήμερα με περιοριστικούς όρους. Αφέθηκαν ελεύθεροι από την φυλακή Σιλβιρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Μεταξύ των συνεργατών της εφημερίδας που αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από 271 ημέρες στην φυλακή βρίσκεται και ο αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού εντύπου που εκδίδεται με την εφημερίδα, ο Τουρχάν Γκιουνάι.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι της Cumhuriyet που παρέμειναν στην φυλακή είναι ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, ο αρχισυντάκτης Μουράτ Σαμπουντζού, ο χρονικογράφος Καντρί Γκιουρσέλ και ο πρόεδρος της εφημερίδας Ακίν Αταλάι.

Πηγή: skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)