Το Ιράν απειλεί με επίθεση τη Σαουδική Αραβία

Το Ιράν θα αντεπιτεθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Σαουδικής Αραβίας με εξαίρεση τα ιερότερα μέρη του Ισλαμισμού εάν το βασίλειο πράξει κάτι "από άγνοια", φέρεται να είπε ο υπουργός Άμυνας του Ιράν χθες αφού ένας σαουδάραβας πρίγκηπας απείλησε ότι θα μεταφέρει "τη μάχη" στο Ιράν.

"Εάν οι Σαουδάραβες πράξουν κάτι από άγνοια, δεν θα αφήσουμε περιοχή ...
ανέγγιχτη εκτός από τη Μέκκα και τη Μεδίνα", φέρεται να είπε ο υπουργός 'Αμυνας του Ιράν Χοσε?ν Ντεγκάν σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Τασνίμ.

"Νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι επειδή έχουν αεροπορία", πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στην Υεμένη, όπου τα πολεμικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας συχνά επιτίθενται στις δυνάμεις Χούτι, σύμμαχους του Ιράν, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά.

Ο Ντεγκάν, μιλώντας στην αραβόφωνη τηλεόραση Αλ Μανάρ, αντέδρασε σε δηλώσεις του αναπληρωτή διαδόχου του θρόνου, πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε αντιπαράθεση μεταξύ του μουσουλμανικού βασιλειου των Σούνι και του επαναστατικού θεοκρατικού κράτους σιιτών για υπερίσχυση επιρροής στον αραβικό κόσμο θα πρέπει να λάβει χώρα "μέσα στο Ιράν, όχι στη Σαουδική Αραβία".

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν ανταγωνίζονται για επιρροή στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζουν αντίπαλες ομάδες στον εμφύλιο της Συρίας. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες της Σαουδικής Αραβίας ότι χρηματοδοτεί και μερικές φορές εξοπλίζει με στρατιώτες διάφορες σε ομάδες στον αραβικό κόσμο που εχθρεύονται το Ριάντ.

Σε μιά ασυνήθιστα ωμή κριτική κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά χθες, ο πρίγκηπας Μοχάμεντ απέκλεισε κάθε διάλογο με το Ιράν και δεσμεύτηκε να προστατέψει το συντηρητικό βασίλειό του από τις προσπάθειες της Τεχεράνης να επικρατήσει στον μουσουλμανικό κόσμο, όπως είπε.

"Ξέρουμε ότι είμαστε ένας κύριος στόχος για το ιρανικό καθεστώς", είπε. "Δεν θα περιμένουμε μέχρι να έρθει η μάχη στη Σαουδική Αραβία αλλά θα εργαστούμε ώστε να διεξαχθεί η μάχη στο Ιράν αντί για τη Σαουδική Αραβία", τόνισε.

Πηγή: protothema.gr