Πώς διέφυγαν οι χρυσαυγίτες μετά την επίθεση στον 24χρονο

«Οι τρεις έφυγαν ‘τρικάβαλο’ με ένα παπάκι, ενώ το τέταρτος τρέχοντας με τα πόδια. Τον χτυπούσαν ανηλεώς. Τον είχαν ρίξει στο έδαφος και τον κλωτσούσαν με μανία χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Τον έσερναν και τον χτυπούσαν. Προσπαθούσε να καλυφθεί αλλά μάταια», κατέθεσε στους αστυνομικούς ο αυτόπτης μάρτυρας που λίγο αργότερα αναγνώρισε σε ειδικό δωμάτιο της Ασφάλειας Αττικής....
, έναν από τους δράστες του «τάγματος εφόδου», που είχε τραπεί σε φυγή μετά την δολοφονική επίθεση σε βάρος του 24χρονου φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών, Αλέξη Λάζαρη.

Ο 42χρονος κατηγορούμενος, ήταν μετακλητός υπάλληλος της Βουλής, στο γραφείο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και υπεύθυνος ασφαλείας της «Κεντρικής Διοίκησης» της Χρυσής Αυγής στην οδό Μεσογείων, είναι ιδιοκτήτης καφετέριας στους Αμπελοκήπους, όπου συχνάζουν μέλη του πολιτικού μορφώματος, ενώ ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Άρτα. Ο άγριος ξυλοδαρμός του φοιτητή σημειώθηκε στις 15:10 το μεσημέρι της Παρασκευής στην οδό Παπαδά στους Αμπελόκηπους, και φέρεται να ήταν ένα μέρος «αντιποίνων» μελών του πολιτικού μορφώματος, μετά την επίθεση που είχαν δεχθεί τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, μερικές ώρες νωρίτερα, στην οδό Μεσογείων.

Ο κατηγορούμενος, οδηγούμενος το πρωί του Σαββάτου στον Εισαγγελέα, για ληστεία και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, ήταν προκλητικός και επιτέθηκε φραστικά σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

«Διψάτε για αίμα κοράκια ε; Το πρωί μας καίγανε, σήμερα μας πάνε κατηγορούμενους. Μπράβο, θεοί, Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Στον Εισαγγελέα και στους αστυνομικούς αρνήθηκε τις κατηγορίες, όπως επίσης και την παρουσία του στο σημείο της επίθεσης, ενώ επιχείρησε να αποδομήσει τον αυτόπτη μάρτυρα που τον είχε αναγνωρίσει ως δράστη.

«Η αναγνώρισή μου από τον συγκεκριμένο άνθρωπο σε καθαρά προσωπικά κίνητρα και εκδικητικότητα. Στο παρελθόν ερχόταν ως πελάτης μου στο μαγαζί, αλλά αναγκάστηκα να τον διώξω γιατί ενοχλούσε τις γυναίκες πελάτισσες» υποστήριξε ο κατηγορούμενος, ο οποίος πήρε προθεσμία να απολογηθεί σήμερα. Η «πρόκληση» φαίνεται να συνεχίστηκε από άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία όχι τυχαία, γέμισαν με φεϊγβολάν τους δρόμους γύρω από το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου νοσηλεύεται ο 24χρονος φοιτητής.

Ο πατέρας του φοιτητή, Δημήτρης Λάζαρης, αρχιτέκτων, περιέγραψε τα όσα του είπε ο γιος του:

«Αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι αρχίζουν και τρέχουν προς το μέρος του. Τρέχει και εκείνος να σωθεί μέσα στα στενά αλλά τον πιάνουν, τον βάζουν κάτω και αρχίζουν και τον χτυπάνε. Νωρίτερα είχε περάσει από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ώρες μετά την επίθεση που είχαν δεχθεί. Και κάποιοι άρχισαν να χειρονομούν εναντίον του και να τον βρίζουν. Δεν αντέδρασε πέρασε απέναντι. Κάποια στιγμή φαίνεται να είπε γιατί τα βάζουν μαζί του και εκείνοι άρχισαν να τον καταδιώκουν. Όταν τον έφθασαν άρχισαν να τον χτυπούν. Οι τρεις πρώτοι έφυγαν. Άκουσε κάποιον να τον ρωτά αν είναι καλά, με το παιδί να αισθάνεται ανακούφιση ότι κάποιος ήρθε σε βοήθεια. Όταν απάντησε ότι είναι καλύτερα, ο άγνωστος του λέει ‘αφού είσαι καλά έλα να δεις πως θα γίνεις τώρα’ και συνέχισε να τον χτυπά. Αυτός του πήρε την τσάντα με το κινητό, την φωτογραφική μηχανή και τα κλειδιά του».

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι δράστες έσερναν τον νεαρό και έλεγαν ότι θα τον πάνε στα γραφεία τους, ενώ τον έβριζαν και τον χτυπούσαν με γροθιές και κλωτσιές στο κεφάλι.

Ο 42χρονος θα οδηγηθεί σήμερα στον ανακριτή. Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ληστεία κατά συναυτουργία και επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία.

Ο πατέρας του θύματος με καυστικό μήνυμά του στο bloko.gr, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Για την επίθεση που δέχτηκε ο Αλέξης…

Όταν μισείς τον εαυτό σου είσαι ανόητος. Όταν μισείς τον εαυτό σου και το κρύβεις είσαι συμπλεγματικός. Όταν μισείς τον συνάνθρωπό σου μισείς πρώτα τον εαυτό σου. Όταν μισείς τον συνάνθρωπό σου και δεν παραδέχεσαι ότι μισείς τον εαυτό σου, είσαι σχιζοφρενής. Όταν μισείς τον συμπολίτη σου και λες ότι αγαπάς τον εαυτό σου είσαι θρασύδειλος.

Όταν το άλλοθί σου είναι όλα αυτά δεν είσαι άνθρωπος. Όταν επικαλείσαι την ιδιότητα του ανθρώπου και δηλώνεις όλα τα προηγούμενα είσαι υπάνθρωπος. Όταν είσαι υπάνθρωπος, δεν αντιλαμβάνεσαι τις έννοιες του κάλλους, της αρμονίας και της ευγένειας.

Όταν δεν κατανοείς αυτές τις έννοιες δεν μπορείς να είσαι Έλληνας.

‘Όταν ενσωματώνεσαι σ’ όλα τα προηγούμενα και θεωρείς τον εαυτό σου Έλληνα, τότε είσαι Χρυσή Αυγή. Με αφορμή τη βία που εκδηλώνεται μέσω των ανεγκέφαλων, την κακοήθεια που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στην κοινωνική ενσάρκωση της προσαρμοσμένης γεροντικής αδιαφορίας, οδηγείσαι στη λατρεία της νεκρικής ακαμψίας.

Δημήτρης Φ. Λάζαρης, Αρχιτέκτων».

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στη σκιά του άγριου ξυλοδαρμού φοιτητή από μέλη της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Τα φονικά τάγματα της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκαν ξανά… δεν μπορούμε και δεν θα αφήσουμε το φάντασμα του νεοναζισμού να επιστρέψει ξανά στους δρόμους της Ελλάδας και της Ευρώπης. Κανένας πολίτης δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, όσο η εγκληματική οργάνωση, που κρύβεται κάτω από τον μανδύα κοινοβουλευτικού κόμματος, σκορπά το ρατσιστικό, φονικό της μένος».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τονίζει: «Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, που προκύπτει απ’ τη ναζιστική, ρατσιστική ιδεολογία της».

Η Χρυσή Αυγή, μέλος της οποίας είναι ο κατηγορούμενος, αναφέρει:

«Αντί να συλλάβουν τους εγκληματίες-τρομοκράτες που επιτέθηκαν με τσεκούρια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής συλλαμβάνουν αθώους πολίτες και στήνουν Χρυσαυγιάδες και προπαγανδιστικά σόου με ψευδολογίες στα διαπλεκόμενα κανάλια. Η Χρυσή Αυγή καταδικάζει κάθε πράξη βίας απ’ όπου και αν προέρχεται».

Στο μεταξύ οι αστυνομικοί αναζητούν μαρτυρίες και βίντεο από κάμερες ασφαλείας προκειμένου να εντοπίσουν τους υπόλοιπους του «τάγματος εφόδου».

Πηγή: thetoc.gr