Αιχμές Τουσκ για Τραμπ: Ενωμένοι στεκόμαστε, διαιρεμένοι πέφτουμε

Στην κατηγορία των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη κατατάσσει την κυβέρνηση Τραμπ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας όμως την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ώστε να προστατευτεί η παγκόσμια τάξη που οικοδομήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε επιστολή που έστειλε στους ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, ο κ. Τουσκ...
σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σήμερα τις πιο επικίνδυνες προκλήσεις των τελευταίων 60 ετών. Επισημαίνει ότι οι «ανησυχητικές» διακηρύξεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας συμβάλλουν στο να διαμορφωθεί ένα «ιδιαίτερα απρόβλεπτο μέλλον».

Εντάσσοντας την κυβέρνηση Τραμπ στη δέσμη γεωπολιτικών προκλήσεων που ταλανίζουν την Ευρώπη – μαζί με το ακραίο ισλάμ, την επιθετικότητα της Ρωσίας και τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κίνας – ο κ. Τουσκ επισημαίνει πως η αλλαγή στην Ουάσιγκτον φαίνεται να «θέτει εν αμφιβόλω» τα κεκτημένα που έχει δημιουργήσει η αμερικανική εξωτερική πολιτική τα τελευταία 70 χρόνια.

Διευκρινίζει όμως πως η Ευρώπη δεν μπορεί «να παραδοθεί σε αυτούς που προσπαθούν να αποδυναμώσουν ή να ακυρώσουν το διατλαντικό δεσμό», και προειδοποιεί ότι χωρίς αυτή την ιδιαίτερη σχέση η παγκόσμια τάξη και η ειρήνη «δεν μπορούν να επιβιώσουν».

Το υπόγειο μήνυμα Τουσκ στην επιστολή είναι η ανάγκη για ευρωπαϊκή ενότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ευρω-σκεπτικισμού και εχθρότητας προς την Ε.Ε.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου επισημαίνει ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την προστατευτική εμπορική στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Τραμπ ώστε να προωθήσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, χωρίς όμως να εγκαταλείψει το ρόλο της ως «εμπορική υπερδύναμη».

Το μήνυμα Τουσκ έρχεται υπό τη σκιά δηλώσεων του κ. Τραμπ ότι η Βρετανία δεν θα είναι η μοναδική χώρα που θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθησαν δηλώσεις του νέου αμερικανού πρεσβευτή στην Ε.Ε. ο οποίος έκανε λόγο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και γενικότερη το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

«Οι θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ υπέρ του προστατευτισμού έναντι της Ε.Ε. μπορούν παραδόξως να αποτελέσουν «μια ευκαιρία» για την Ευρώπη, ενισχύοντας την ενότητά της.

Πηγή: skai.gr