Βόμβα από τον Άρειο Πάγο! Αντιμέτωπος πάλι με κακούργημα ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για την διόγκωση του ελλείματος του 2009

Σε μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει τον Σεπτέμβριο του 2015 η νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου (τότε είχε την ιδιότητα της αντεισαγγελέως) για τη υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 με αποτέλεσμα η χώρα μας να μπει στον μηχανισμό στήριξης.
Για πέντε χρόνια, από το 2011 μέχρι και σήμερα, η ελληνική Δικαιοσύνη εξετάζει τις καταγγελίες-βόμβα πως τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 διογκώθηκαν τεχνηέντως και σκοπίμως από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία είχε επικεφαλής τότε τον Ανδρέα Γεωργίου....
, προκειμένου η χώρα να μπει στον μηχανισμό στήριξης. Ο κ. Γεωργίου αποχώρησε από τη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στις 3 Αυγούστου 2015 μετά από πέντε χρόνια θητείας.

Σήμερα το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με μία απόφαση-σταθμό έκανε -εν μέρει- δεκτή την αναίρεση που άσκησε τον Σεπτέμβριο του 2015 η νυν Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (τότε είχε τον βαθμό της αντεισαγγελέως) και αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ( υπ΄ αριθμ. 1149/2015) το οποίο απάλλασσε τον πρώην Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ από το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης.

Συγκεκριμένα, το Ποινικό Τμήμα με την υπ΄ αριθμ. 1331/2016 απόφασή του αναίρεσε το υπ΄ αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, κατά το σκέλος εκείνο που έκρινε να μην γίνει κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου και των δύο προϊσταμένων υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ, του Κωνσταντίνου Μολφέτα και της Αθανασίας Ξενάκη, για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Πλέον, το ζήτημα παραπέμπτεται εκ νέου ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας για νέα κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Δημητρίου στην αναίρεση που άσκησε για την υπόθεση επισήμαινε πως το Συμβούλιο Εφετών δεν είχε λάβει υπόψιν του στην απαλλακτική του κρίση οι μαρτυρικές καταθέσεις «φωτιά» πρώην στελεχών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς για τις δραματικές συνέπειες που προκάλεσε στη διεθνή θέση της χώρας η αλλοίωση κρίσιμων στατιστικών μεγεθών, ενώ, έκανε λόγο για βαριά βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 210 δισ. ευρώ, αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές, αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, νέα φορολογικά μέτρα και εξαναγκασμό της χώρας να υπογράψει το Μνημόνιο 2 τα οποία προκλήθηκαν από την αλλοίωση του ελλείμματος του 2009.