Πολιτισμική Ξερολιθιά !Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)


Φαίνεται πως ακόμη δεν "πιάσαμε πάτο" και γι' αυτό συνεχίζουμε να ..... απολαυάνουμε την κατάδυση / καταβύθιση / καταποντισμό μας (!).                                 Αδυνατώ να  εξηγήσω διαφορετικά την τέτοια και τόση ανήκουστη αδιαφορία,  ωχαδερφισμό, διάλυση κοινωνική, αποσύνθεση, πορεία αυτοκαταστροφής !
Θα σταθώ στο τελευταίο (πριν το επερχόμενο νομοτελειακά επόμενο):
Τον προβληματισμό της Δημοτικής Αρχής της Πρωτεύουσας να αποσύρει τα (ορει) χάλκινα αγάλματα /προτομές από τους διάφορους δημόσιους χώρους, γιατί πέφτουν θύματα κλοπής κλεπτών και κλεπταποδόχων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις υψηλές τιμές του χαλκού (!!!).
Ειλικρινά  δεν γνωρίζω ποιό είναι ειδεχθέστερο, κατακριτέο, ανατριχιαστικότερο: Η αποτρόπαιη, ανήκουστη πράξη των βανδάλων κλεπτών ή η κραυγαλέα αδυναμία / ανικανότητα της Πολιτείας να προστατεύσει την .......
πολιτιστική της κληρονομιά, την αισθητική, να προβάλλει τουριστικά τον πολιτισμό της;
Προφανώς δεν είμαστε υπό καθεστώς αποικιοκρατικό με ξένα αφεντικά/ δανειστές μόνον. Αλλά έχει προστεθεί - για την ακρίβεια προϋπήρχε και επιδεινώνεται όσο περνά ο καιρός και απουσιάζει ακόμη και ο στοιχειώδης κρατικός έλεγχος- και μια, δεύτερη εσωτερική, κατοχή μιας μερίδας ατόμων που ξεθεμελιώνουν (ανεμπόδιστα και προκλητικά) τις δομές, την γαλήνη,  τη συνοχή της κοινωνίας.
Το γνωστό Eξαρχιστάν -κράτος εν κράτει - οι ομάδες κουκουλοφόρων μπαχαλάκηδων που άλλοτε μουτζουρώνουν αγάλματα και μνημεία καίνε τρόλλευ , αυτοκίνητα, περιουσίες ή και ανθρώπους (βλ. Μαρφίν) διαλύουν ειρηνικές διαδηλώσεις, ή αποκεφαλίζουν αγάλματα και προτομές.
Ποτέ δεν μάθαμε ποιοί κρύβονται κάτω από τις κουκούλες ή πόσοι και πόσο καταδικάστηκαν ή πόσα πλήρωσαν ως αποζημίωση για όσα (καταστροφικά) πρόσφεραν σε τούτο τον Τόπο.
Τώρα τι θα γίνει; Η Χώρα του πολιτισμού θα πάψει να έχει/ επιδεικνύει αγάλματα; Θα τα έχει αμαυρωμένα/ μουτζουρωμένα; Αποκεφαλισμένα; Ή κρυμμένα / καταχωνιασμένα σε υπόγεια ώστε να τα επισκέπτονται οι αρουραίοι;
Έτσι θα συνεχίσουμε; Ή - επιτέλους- θα γίνει περιφρούρηση , συλλήψεις, ποινές , ξεκαθάρισμα;
Κατανοώ ως κίνηση απελπισίας την απόσυρση.
Ίσως να γίνει κάτι αν δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις όπως:
- Να φορέσουν ... κουκούλες στις προτομές και να προσθέσουν στις επιγραφές την μοδάτη λέξη: "Σύντροφος" τάδε.
- Να τα ντύσουν με αλεξίσφαιρα γιλέκα ή πανοπλίες προηγούμενων αιώνων.
- Να τα περιβάλλουν με ηλεκτρικό πλέγμα υψηλότατης τάσης, αποτρεπτικής.
- Να βγαίνουν (όπως συμβαίνει με το νερό) φλόγες από τα στόματα, τα μάτια τα αυτιά, τα μαλλιά των αγαλμάτων.
- Να τα ξηλώσουν όλα και πάνω σε μία (σύγχρονο έργο ... τέχνης!) ξερολιθιά να σκαλίσουν πάνω σε πέτρα: " Να τι απόμεινε από την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά".ΥΓ Οι ξεμωραμένοι, ξεκουτιασμένοι, (απο)ξηραμένοι εγκέφαλοι των - ξιπασμένων, ακαλλιέργητων - νεόπλουτων κληρονόμων πολιτισμού Νεοελλήνων , δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν την (ανεκτίμητη) αξία των όσων κληρονόμησαν ! Κρίμα!