Δεν αλλάζουν μυαλά… (μάλλον γιατί δεν μπορούν)

Του Πέτρου Τρουπιώτη
 
 
«Η πρώτη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που αφορούσε τη δημιουργία σχεδόν μιας ολόκληρης πόλης 50 χιλιάδων προσφύγων Αυτή η ιδέα για ένα κέντρο 50 χιλιάδων προσφύγων απερρίφθη».
 
Αλέξης Τσίπας , πρωθυπουργός
 
«Δεν θα δεχτούμε 50.000 πρόσφυγες. Το σχέδιο, το οποίο υπήρχε, ήταν να φτιαχτεί ένα camp προσφύγων, το οποίο θα είχε ένα τερατώδες νούμερο: 50.000-60.000, όπως έγραφε το “Spiegel”. Υπήρχε όντως αυτό. Αυτό, απεκρουσθει».

Γιάννης Μουζάλας, αν. υπουργός μετανάστευσης
 
 
   Οι δυο πιο πάνω δηλώσεις έγιναν –και μάλιστα σε πανηγυρικό κλίμα μια και όπως έλεγαν απέκρουσαν την… επίθεση των ευρωπαίων, στις 26 Οκτώβριου του περασμένου έτους, μετά από μίνι συνοδό Κορυφής για το θέμα στις Βρυξέλλες.
Τι έχει γίνει τέσσερεις μήνες μετά;
  Η χώρα έχει γεμίσει με καραβάνια ταλαίπωρων μεταναστών και προσφύγων που κυριολεκτικά «ανεβοκατεβαίνουν» την χωρά με όποιο μέσο βρίσκουν , προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα. Κατακλύζουν τις πλατείες της πρωτεύουσας (και άλλων πόλεων) δημιουργώντας αυτοσχεδίους καταυλισμούς , γεμίζουν στάδια και αθλητικά κέντρα, ενώ «πνίγουν» και πάλι τα νησιά που αρχίζουν από τώρα να αντιλαμβάνονται το μεγάλο πρόβλημα που θα έχουν με τον τουρισμό.. Τουρισμό από τον οποίο ζουν τα νησιά αλλά και «πριμοδοτείται» όλη η οικονομία της χώρας..
 Και όχι μόνον αυτό, αλλά κυβερνητικές πηγές αποδέχονται πια ότι πάμε για «φιλοξενία» στην χωρά μας περί των εκατό χιλιάδων ανθρώπων, αφού για την σίτιση και στέγαση τόσου αριθμού ζητάμε οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Ο κ Μουζάλας μάλιστα το είπε και δημόσια. Μόλις προχθές, μιλώντας στο MEGA  ανέφερε «υπολογίζεται, βάσει των μελετών που υπάρχουν για αυτές τις περιπτώσεις, ότι θα εγκλωβιστούν 50.000 - 70.000 άνθρωποι στη χώρα, μέσα στον επόμενο μήνα.».
   Πέραν λοιπόν του όπως αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση δεν έχει αίσθηση της κατάστασης και καμία πραγματική εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει, αποκαλύπτεται και πάλι ότι δεν έχει καν σχεδιασμό και κυρίως καμία αποτελεσματικότητα.
 Γιατί ακόμα και σήμερα , όπου η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε όριο και κινδυνεύουμε μέσα στις επόμενες μέρες να δούμε αντιδράσεις (αυθόρμητες ή οργανωμένες) που θα πυροδοτήσουν και πάλι τοπικές αντιπαραθέσεις, δεν ξέρει τι ακριβώς να κάνει.
 Από την μια ζητά από δημάρχους και περιφερειάρχες να λύσουν το πρόβλημα, από την άλλη ανακατεύει μεν τον στρατό, αλλά όλα έχουν ένα όριο (και οικονομικό όπως λένε στο υπουργείο άμυνας), προσπαθεί να σταματήσει τους μετανάστες αν έρχονται από τα νησιά στον Πειραιά ώστε «να μην φαίνονται» αλλά δημιουργεί ασφυξία εκεί, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας, ως Πειραιαρχης προφανώς, απειλεί πως  θα  στείλει προσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση που να σταματάει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα»….
 Και παρότι το πρόβλημα πια είναι εκρηκτικό και στα όρια του μη ελέγξιμου γιατί εκτός από τα τραγικά λάθη αυτής της κυβέρνησης έχουμε και την αντίδραση των άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών , που κλείνουν τα σύνορα εγκλωβίζοντας όλους τους προσφυγές στην χώρα -- προκαλώντας τους απόγνωση και οργή- η κυβέρνηση παραμένει αμήχανη και σχεδόν αδρανής επί της ουσίας.
 
 Μάλιστα αρνείται ακόμα και να συγκαλέσει «εδώ και τώρα» συμβούλιο πολίτικών αρχηγών για το θέμα , γιατί δεν θέλει να παραδεχθεί ουσιαστικά ότι δεν έχει κανένα σχέδιο και δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Παραπέμπει λοιπόν το συμβούλιο, μια δυο μέρες πριν την Ευρωπαϊκή σύνοδο για το θέμα, ελπίζοντας ως τότε «να έχει κάνει κάτι το ΝΑΤΟ και να μειωθούν οι ροές» αλλά και να υπάρχει πίεση ώστε να ανοίξουν τα Σκοπιά τα σύνορα , ώστε να έχει κάτι να λέει…
 Μόνον που με τέτοιες μικροπολιτικές φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. ….
 Και φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν αλλάξει μυαλά. Προφανώς  δεν μπορούν….
ptroupiotiw@yahoo.gr