Χιλιάδες απολύσεις στις πρώτες εβδομάδες της προεδρίας Μάκρι

Του Guzman Pascual Peramo

Η διακυβέρνηση του Macri ξεκίνησε με τις διαδήλωσεις των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς προχώρησε στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μέτρων που τα είχε, όμως, αποκλείσει προεκλογικά....


Τρανταχτό παράδειγμα των μέτρων αυτών αποτελεί και η μεταρρύθμιση του νόμου των ΜΜΕ και η απολύση του διάσημου δημοσιογράφου Víctor Hugo Morales.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση επιτρέπει την συγκέντρωση των ΜΜΕ σε μεγάλους ομίλους, οπώς ο Clarín, ο οποίος με τον παλιό νόμο έπρεπε να πουλήσει κάποιες από τις εταιρείες του. Επίσης, ο ισχύων νόμος επιτρέπει την ενοποιήση δύο δημόσιων εταιρείων στον τομέα της επικοινωνίας και των τηλεπικοινωνιών, διευκολύνοντας ακόμη την ανανέωση των αδειών για πολλά χρόνια.

Την ίδια ώρα η περίπτωση του Víctor Hugo Morales έχει αναστατώσει τον δημοσιογραφικό κόσμο, καθώς ο διάσημος Ουρουγουανός δημοσιογράφος, ο οποίος εξορίστηκε από την δικτατορία στην Ουρουγουάη τη δεκαετία του '80 και κατέφυγε στην Αργεντινή, ήρθε αντιμέτωπος με την απόλυσή του.

Ήταν αυτός που μετέδωσε το γκολ του Μαραντόνα στο Αργεντινή-Αγγλία το '86. Τώρα όμως εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης. Μετά από 30 χρόνια καριέρας και 8 στην ίδια εκπομπή, ο δημοσιογράφος απολύθηκε. Ο δημοσιογράφος του Radio Continental υποστήριξε πως η απόλυσή του οφείλεται σε πιέσεις του Macri και του Ομίλου Clarin, τον οποίο είχε επικρίνει στο παρελθόν.

Η απόλυση του προκάλεσε την αντίδραση και δηλώσεις υποστήριξης από το κίνημα των “Μαμάδων της Plaza de Mayo” αλλά και της πρώην Προέδρου Κριστίνα Φερνάντεζ.