Μεγάλη επένδυση με την Hewlett-Packard έκλεισε ο Τσίπρας - Ανοίγουν χιλιάδες θέσεις εργασίας

0
Νέο mega deal με τον αμερικανικό κολοσσό Hewlett-Packard «κλείδωσε» σε μυστική συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά με την ηγετική ομάδα της αμερικανικής εταιρείας την προηγούμενη Παρασκευή 9 Οκτωβρίου. Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για τον διπλασιασμό του όγκου διακίνησης εμπορευμάτων μέσα από τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά και την κατασκευή κέντρου μεταποίησης στη χώρα μας...
Η συνάντηση, η οποία έγινε αμέσως μετά την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στην Αμερική και συνδέεται με τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός για την προσέλκυση επενδυτών, έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τα κορυφαία στελέχη της HP William Long, αντιπρόεδρο, υπεύθυνο για τη διακίνηση των προϊόντων της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, και Stuart Pann, επικεφαλής των αντιπροέδρων της HP, να ζητούν δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την εύρυθμη λειτουργία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε ο επιπλέον όγκος εμπορευμάτων να μπορεί να διακινηθεί χωρίς προβλήματα. Παράλληλα, συζήτησαν θέματα φορολογίας που απασχολούν την HP, προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή του κέντρου μεταποίησης που αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μετατρέψει τη χώρα μας σε διαμετακομιστικό κέντρο όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και παγκόσμιο. Η συμφωνία είναι τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα καθώς αναμένεται να δώσει ώθηση στην πολύπαθη ελληνική οικονομία, σε μια στιγμή που χρειάζεται όσο τίποτε άλλο νέες επενδύσεις και ταυτόχρονα στέλνει σήμα στις διεθνείς αγορές για την ικανότητά της να προσελκύσει υψηλού επιπέδου ξένους επενδυτές παρά τη δύσκολη συγκυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ» η ηγετική ομάδα της HP έφυγε από τη συνάντηση με τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει σε κινήσεις που θα φέρουν άμεσα μεγάλες επενδύσεις στη χώρα και να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά σε δυναμικό και σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο - πύλη της ΝΑ Ευρώπης.

Στόχος της Hewlett-Packard είναι να αυξήσει σημαντικά την εμπορευματική κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά και να αποτελέσει τον βασικό προμηθευτή σε χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και των Υποσαχάριων Χωρών (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο, Σουδάν, Τσαντ, Δημοκρατία του Νίγηρα, Μάλι, Μαυριτανία) εκτός από τα Βαλκάνια που ήδη δραστηριοποιείται μέσω των προϊόντων που μεταφέρουν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον πρωθυπουργό τονίστηκε ότι αν υλοποιηθεί η παραπάνω συμφωνία, τότε η εταιρεία θα εξοικονομεί περίπου 1 δισ. δολάρια τον χρόνο από τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων της, καθώς η διακίνηση προϊόντων μέσω του Πειραιά με τρένο φτάνουν στην Τσεχία μέσα σε τέσσερις ημέρες, όταν οι εναλλακτικές διαδρομές απαιτούν δώδεκα μέρες!

Για την Ελλάδα πάλι αυτή η «επέκταση» της συμφωνίας ανοίγει δρόμο για πολλές θέσεις εργασίας είτε αυτό αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είτε το λιμάνι του Πειραιά, ενώ με την κατασκευή του κέντρου μεταποίησης θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, σε μία εποχή που η υψηλή ανεργία μαστίζει την ελληνική οικονομία.
Σε κομβικό σημείο για την προσέλκυση επενδυτών στη χώρα μετατρέπεται το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω της υφυπουργού για θέματα Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία αναλαμβάνει τον συντονισμό όλης της προσπάθειας για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας αλλά και την επίλυση των προβλημάτων όπου αυτά παρουσιάζονται, προκειμένου να μη σημειώνονται καθυστερήσεις. Ειδικά για τον τομέα των μεταφορών και γενικότερα της διαμετακομιστικής αλυσίδας η κ. Τζάκρη αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε κομβικό σημείο για μεγάλες εταιρείες, ειδικά μετά τις εξελίξεις στη διώρυγα του Σουέζ που ευνοούν τη χώρα μας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)