Independent: "Η Τουρκία είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και οικονομικής κατάρρευσης" - 4 ακόμη νεκροί Τούρκοι στρατιώτες (βίντεο)

0
Ο Robert Ellis σε άρθρο του στην εφημερίδα Independent περιγράφει το πώς η Τουρκία έχει φτάσει στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και οικονομικής κατάρρευσης λόγω του μεγαλοϊδεατισμού και νεο-οθωμανισμού του Ρ.Τ.Ερντογάν ενώ οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες αυξάνονται διαρκώς.

Νεκρός από πυρά ανταρτών του ΡΚΚ ο ανθυπολογοχαγός Ubeyd Turan στον οδικό άξονα Diyarbakır-Bingöl στις 18 Αυγούστου ενώ υπέκυψαν στα τραύματά τους ο μόνιμος λοχίας ...
Metin Aydemir και ο δεκανέας Latif Adıgüzel, οι οποίοι είχαν τραυματισθεί χθες στο Lice ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Τούρκων σε 4 σύμφωνα με την DailySabah.

Σύμφωνα με τον R.Ellis, μοναδικό εμπόδιο στάθηκε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου το Κουρδικό  Κόμμα της  Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το οποίο ξεπέρασε το εκλογικό όριο του 10% και κατάφερε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο με 13% των ψήφων και 80 έδρες στις 550 του τουρκικού κοινοβουλίου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη στέρηση από Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)  του Ερντογάν, της πλειοψηφίας που χρειάζοταν για να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας και να αποκτήσει πλήρως την Εκτελεστική Εξουσία.

Με μια μειωμένη πλειοψηφία εδρών,  (258) το ΑΚΡ αναγκάστηκε να διαπραγματευθεί με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο όνομα του σχηματισμού ενός συνασπισμού, αλλά οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν.

Τώρα είναι ανοιχτός ο δρόμος για νέες εκλογές το Νοέμβριο και το ΑΚΡ ελπίζει να ανακτήσει  πλήρη πλειοψηφία με τη μείωση που επιδιώκεται στην παρουσία των Κούρδων.

Ο Ερντογάν έκανε μια αξιοσημείωτη στροφή  στο κουρδικό. Το 2005, σε μια ιστορική ομιλία στο Ντιγιαρμπακίρ, την πρωτεύουσα της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος Τούρκος ηγέτης που παραδέχθηκε ανοιχτά ότι υπάρχει κουρδικό πρόβλημα και αργότερα στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Όσλο μεταξύ της ΜΙΤ (μυστικές υπηρεσίες Τουρκίας) και του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, κρατήθηκε απόλυτη μυστικότητα.

Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε μια ανακωχή με πρωτοβουλία του έγκλειστου στις τουρκικές φυλακές, ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν, υπολόγιζε στην κουρδική υποστήριξη, για την αλλαγή του Συντάγματος και την εκπλήρωση των φιλοδοξιών του, επιδιώκοντας την ειρηνευτική διαδικασία που θα έφερνε, όπως πίστευε,  ως υποστηρικτές τους Κούρδους στις επιδιώξεις του, αφού η κοσμική αντιπολίτευση ήταν εχθρική στις επιδιώξεις του.

Το απότομα «φρενάρισμα» προκλήθηκε από τον πρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που στα μέσα Μαρτίου είπε τρεις φορές «δεν πρόκειται να σας κάνουμε χαλίφη».

Σε απάντησή του ο Ερντογάν δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με ένα κόμμα που υποστηρίζει την "τρομοκρατία" είναι αδύνατη.

Τώρα ο Ερντογάν, επιδιώκει να ακυρώσει την πολιτική ασυλία  του Σελαχατίν Ντερμιτάς και να καταστήσει δυνατό να συνδέσει το κόμμα αυτό με την τρομοκρατία για να το μειώσει σε προσεχείς εκλογές.

Με την ευκαιρία της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, εδόθη η ελευθερία στην Τουρκία να προβεί σε αεροπορικές επιθέσεις κατά των Κούρδων του PKK και να σπιλώσει το φιλοκουρδικό κόμμα ότι υποστηρίζει "τρομοκράτες".

Οι αντάρτες του PKK ως αντίποινα άρχισαν εκτεταμένες συγκρούσεις στην νοτιοανατολική Τουρκία κατά του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας.

Αυτή η κατάσταση άρχισε να ανησυχεί τους Αμερικανούς. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε την Τουρκία «να παραμείνει στη συμφωνία που προβλέπει το κλείσιμο των συνόρων με τη Συρία για τους τζιχαντιστές και σύμπραξη κατά του ‘ισλαμικού κράτους’ και ότι γίνεται να βασίζεται σε αυτήν».

Η έκκληση αυτή δεν εισακούγεται, κρίνοντας από την αυξανόμενη βία στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν κάθεται βολικά και με ασφάλεια στο νέο πολυτελές παλάτι, ως νέος Ρωμαίος Αυτοκράτορας Νέρων, που έπαιζε με τις πυρκαγιές στη Ρώμη…

Ταυτόχρονα το PKK συνεχίζει απτόητο τις επιθέσεις του εναντίον τουρκικών στόχων. Παγίδευσε με νάρκες την εθνική οδό Χακάρι Τσουκούρσα ενώ στον εθνικό δρόμο Μπατμάν –Ντιγιαρμπακίρ, ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο  με εκρηκτικά εξουδετερώθηκε με πυροκροτητή και ανατινάχθηκε.

Παράλληλα, νέα επίθεση του PKK έλαβε χώρα σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σιλβάν της περιφέρειας του Ντιγιαρμπακίρ,  στη  νοτιοανατολική Τουρκία.

«Η επίθεση έγινε με εκτοξευτήρες ρουκετών με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο άνδρες της χωροφυλακής», σημειώνει το τουρκικό δημοσίευμα.

Σε συμπλοκές που έγιναν στην περιοχή του Λίτζε, του νομού Ντιγιαρμπακίρ, μεταξύ μονάδων των ειδικών δυνάμεων της στρατοχωροφυλακής και ομάδων Κούρδων έχασε τη ζωή του ένας μόνιμος λοχίας και δυο στρατιώτες, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.


Δείτε τα βίντεο εδώεδώεδώεδώ , εδώ και εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)