Ελλείψεις τροφίμων λόγω capital controls

Ποια προϊόντα βρίσκονται ψηλά στη λίστα. 
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η αγορά για ελλείψεις τροφίμων σε προϊόντα μέσα στο Φθινόπωρο λόγω της ασφυξία που προκαλούν τα capital controls.

Ψηλά στη λίστα βρίσκονται ρούχα, υποδήματα, εποχικά είδη, όπως σχολικά, παιχνίδια αλλά και βόειο και χοιρινό κρέας, παρότι τα τρόφιμα ανήκουν στις εισαγωγές πρώτης προτεραιότητας....


Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται, σε ποσοστό της τάξης του 80% σε εισαγόμενες πρώτε ύλες οι ελλείψεις σε αποθέματα «είναι φυσική εξέλιξη» όπως υποστηρίζουν φορείς της αγοράς.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετές βιομηχανίες ρούχων και υποδημάτων κλείνοντας μέχρι νεοτέρας γιατί δεν έχουν πρώτες ύλες για να προχωρήσουν στην παραγωγική διαδικασία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη χειμερινή σεζόν.

Η αυτάρκεια της Ελλάδας σε πρώτες ύλες ανέρχεται στο ποσοστό του 20%, με εισαγωγές σε προϊόντα και πρώτες ύλες μηνιαίως να υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. σε αξία. Με την αύξηση του ορίου έγκρισης πληρωμών για εισαγωγές από το εξωτερικό στα 100.000 ευρώ υπολογίζεται ότι η αξία των εισαγωγών που πραγματοποιείται κάθε ημέρα φτάνει τα 20 εκατ., από τα 14 εκατ. που ήταν πριν τις αλλαγές. Με αυτούς τους ρυθμούς, η αξία των εισαγωγών φτάνει το μήνα περίπου μισό δισεκατομμύριο.

Είναι γεγονός ότι η προμήθεια των πρώτων υλών γίνεται πλέον με ιδιαίτερα χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες και η προϋπόθεση των συναλλαγών με μετρητά επηρεάζει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής, καθιστώντας τη ροή πιο αργή κι επικίνδυνη.

Ως αποτέλεσμα, η συνεχής δυσκολία στη διακίνηση των πρώτων υλών, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή, κυρίως για τα εγχώρια προϊόντα, γεγονός που επιβαρύνει τη ροή ακόμη περισσότερο.

Παράλληλα, οι καθυστερήσεις, σύμφωνα με το capital, στην εισαγωγή πρώτων υλών από το εξωτερικό μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις ακυρώσεις εκ μέρους των προμηθευτών.

Με δεδομένο ότι οι ξένοι προμηθευτές ήδη ζητούν πιο δυσμενείς όρους συναλλαγών, όπως 100% προκαταβολή, ακόμα και σε μεγάλες και φερέγγυες ελληνικές επιχειρήσεις. Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές αναμένεται επίσης να είναι σημαντικές, λόγω των καθυστερήσεων στη διαδικασία και για τη χορήγηση εγγυήσεων σε ξένους φορείς για την "καλή και έγκαιρη πληρωμή τους.

financialbox.gr