Τι θα γίνει με τον φόρο 20% στα κανάλια, ρωτούν βουλευτές τον Τσακαλώτο – Δεν έχουν πληρώσει ευρώ από το 2010!

Του Νίκου Σπυρόπουλου

Φόρος «φάντασμα» μπορεί να χαρακτηριστεί αυτός του 20% επί της διαφημιστικής δαπάνης στα κανάλια, ο οποίος όχι μόνο δεν έχει καταβληθεί ποτέ έως τώρα από τους καναλάρχες στο κράτος αλλά πάει από αναβολή σε αναβολή...
Παρά το γεγονός ότι ο φόρος εμπεριέχεται στον πρώτο μνημονιακό νόμο (3845/2010) τα κανάλια δεν έχουν πληρώσει ευρώ, καθώς είτε με αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών των προηγούμενων κυβερνήσεων είτε με την τελευταία εγκύκλιο Σαββαΐδου, ο φόρος παίρνει… «παρατάσεις».

Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 5 Αυγούστου, δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν το σημαντικό αυτό ζήτημα. Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό τί σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση για τον φόρο ενώ ταυτόχρονα καλούν το υπουργείο να απαντήσει πώς τεκμηριώνεται η απόφαση (λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου) της γ.γ Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου για τη μετάθεση της καταβολής του αλλά και ποιά είναι η ζημία στα κρατικά ταμεία. Καίριο όμως ζήτημα για τους βουλευτές αποτελεί η μετατροπή της μηνιαίας υποχρέωσης καταβολής των χρημάτων σε ετήσια, κάτι το οποίο όπως γράφουν «παρέχει την δυνατότητα αναβολής καταβολής των οφειλομένων ποσών για 12 μήνες».