Στελέχη της Eurobank στην υπηρεσία του Σαμαρά

EurobankΤο ότι η τραπεζοκρατία στην Ελλάδα τρέμει εν όψει της επερχόμενης σαρωτικής έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι γνωστό. Το γεγονός αυτό καθιστά ένα τσούρμο τραπεζικών στελεχών ως ένα από τα σημαντικότερα ερείσματα του ακροδεξιού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.


Τις προηγούμενες ημέρες διέρρευσε το email, το οποίο περιείχε καφενειακού τύπου σημειώσεις ενός επενδυτή και συμβούλου της Capital. Ο εν λόγω σύμβουλος ευρισκόμενος σε ψυχροπολεμικού χαρακτήρα κλίμα και κάνοντας χρήση αντίστοιχου πνεύματος αντικομμουνιστικής υστερίας στο "report" του, έκανε λόγο για χάος που θα επικρατήσει στην Ελλάδα, σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή υπήρξε η παρουσίαση του κυβερνητικού - οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, από τους κ. Σταθάκη και Μηλιό στο Λονδίνο σε συνάντηση με διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και άλλα στελέχη του City. Ο σύμβουλος της Capital παρουσίασε ψευδή στοιχεία, όχι μόνο για τα όσα συνέβησαν στη συνάντηση, αλλά και σχετικά με το κυβερνητικό - οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το συγκεκριμένο email έγινε η "σημαία" εγχώριων θυλάκων του κατεστημένου, του Μεγάρου Μαξίμου, κυβερνητικών κύκλων και παπαγάλων και φυσικά υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών που σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κόμπαζαν για το δήθεν αλάνθαστο πολιτικό τους αισθητήριο (αλίμονο!!!) και για τη δήθεν δικαίωση των απόψεών τους, η οποία απέρρεε από τα όσα ανέφερε το email.

Το παραπάνω, υποστηρικτικό προς την κυβέρνηση Σαμαρά και την ντόπια ολιγαρχία, συστηματάκι, διαψεύστηκε πανηγυρικά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση που είχαν τα δύο κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο. Ο Θάνος Βαμβακίδης, διευθυντικό στέλεχος της Merrill Lynch έδωσε την ακριβή εικόνα των όσων συνέβησαν εκεί: «Δεν ήταν παρών (σ.σ.: ο εκπρόσωπος της Capital) στην εκδήλωση της Bank of America-Merryll Lynch και πολλά από αυτά στα οποία αναφέρεται στο mail δεν ειπώθηκαν στη δική μας συνάντηση. Σ’ αυτήν ο κ. Σταθάκης εξήγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ήδη γνωστό στο ελληνικό κοινό, και στη συζήτηση υπήρχαν ερωτήσεις και γενικά οι επενδυτές ευχαρίστησαν τον κ. Σταθάκη γι’ αυτή την παρουσίαση», δήλωσε ο Θάνος Βαμβακίδης. 

Ωστόσο, μετά από την διάψευση των όσων αναπαράγουν τα γνωστά παπαγαλάκια της κυβέρνησης, έρχεται στο φως μια αποκάλυψη, η οποία είναι ενδεικτική του δέους με το οποίο η ντόπια τραπεζοκρατία αντιμετωπίζει την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα αναλάβει το δύσκολο έργο ανεύρεσης διεξόδου από την πολιτική και οικονομική κρίση.

Το κατασκευασμένο email εστάλη στα υψηλότατα κλιμάκια της Eurobank, για να διοχετευτεί στη συνέχεια από εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου και από εκεί σε συγκεκριμένα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Eurobank αναλαμβάνει το... δύσκολο έργο της παροχής στήριξης στο ακροδεξιό κόμμα Σαμαρά. Κατά την προεκλογική περίοδο του 2012, σε οργανωμένες συγκεντρώσεις στελεχών της εν λόγω τράπεζας είχε διατυπωθεί με άμεσο τρόπο η απειλή προς τους εργαζόμενους της τράπεζας ότι θα χάσουν τη δουλειά τους αν ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα είχαν υπάρξει καταγγελίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι στελέχη της Eurobank ενημέρωναν τους πελάτες της τράπεζας ότι σε ένα ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα σημειωνόταν απώλεια καταθέσεων. Φυσικά η τακτική της Eurobank ήταν απολύτως εναρμονισμένη με την στρατηγική και εκστρατεία του "τρόμου", στην οποία είχε βασιστεί η Νέα Δημοκρατία το 2012 και αυτό συνέβαινε κατόπιν συντονισμού μεταξύ τραπεζικών κύκλων και της Συγγρού. 

Ποιοι είναι όμως εκείνοι, οι οποίοι μέσα από την Eurobank θέτουν εαυτούς στην υπηρεσία του ακροδεξιού Σαμαρά; Εκείνοι που λαμβάνουν προκλητικά υψηλούς μισθούς σε περίοδο κρίσης, μισθούς που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Τα τσιράκια αυτά, οι νεογιάπηδες που τρομοκρατούν για το ενδεχόμενο να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, που λειτουργούν αλαζονικά στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους βίο είναι εκείνοι, οι αμοιβές των οποίων ανέρχονται αθροιστικά σε εκατομμύρια ευρώ.

Με τους μισθούς τους θα ασχοληθούμε προσεχώς. Μέχρι τότε ας παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις για να καταλάβουν ακριβώς ποιες θα είναι προσεχώς οι πολιτικές εξελίξεις στην  Ελλάδα.