Ο κ Δένδιας, ο κ Σάλλας,τα «κόκκινα» δάνεια και μια ανθοδέσμη….

Του Πέτρου Τρουπιώτη

       Είμαι βέβαιος ότι  το βραδύ της Τρίτης, εκεί γύρω στις 8, ο υπουργός Άμυνας, ο κ Δένδιας, στο γραφείο του στον τέταρτο όροφο του υπουργείου  όταν άκουγε τις δηλώσεις του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς του κ Σάλλα, μετά την σύσκεψη των τραπεζιτών με τον πρωθυπουργό  στο Μ Μάξιμου, αν δεν «γελούσαν  και τα μουστάκια του» που λέει η λαϊκή έκφραση   σίγουρα θα χαμογελούσε και θα ένοιωθε μια ικανοποίηση.
 Και θα ένοιωθε ικανοποίηση μια και με την δήλωση του αυτή ο κ Σέλλας τον δικαίωνε στις κινησεις του και στα όσα έλεγε τις τελευταίες μέρες(και πριν φύγει από το υπουργείο Ανάπτυξης) για το θέμα των κόκκινων ....δανείων και των ρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν.
  Και είμαι επίσης βέβαιος πως παρά την ένταση της ημέρας, η οποία δεν προσήλθε μονο από το εξαντλητικό πρόγραμμα επίσκεψης σε νησιώτικες μονάδες αλλά και από την διαχείριση προκλητικής τουρκικής ενεργείας στον εναέριο χώρο μας στο Αιγαίο, ο κ Δένδιας θα ένοιωσε δικαιωμένος και ίσως «πιο ξεκούραστος».
 Γιατί  είναι η αλήθεια ότι τις τελευταίες μέρες, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και νυν υπουργός Άμυνας, είχε ακούσει «ουκ ολίγα» για τις επιλογές του και τις προτάσεις του σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια.
  Και μάλιστα, «τα είχα ακούσει» από πολλές πλευρές.
 Κάποιοι που υποτίθεται ότι εξέφραζαν «τραπεζικούς κύκλους» έλεγαν πως οι ιδέες του κ Δένδια για μείωση κατά 30% των δανείων δεν μπορούν να εφαρμοστούν μια και θα προκαλέσουν κλυδωνισμούς στη τραπεζικό σύστημα.
 Τώρα το πόσο οι απόψεις αυτές εξέφραζαν εγκύρως τραπεζικούς κύκλους , είναι ένα ερώτημα. Γιατί αν κρίνει κανείς από τα όσα ο κ Σάλλας είπε μετά την σύσκεψη στο Μ Μάξιμου , μάλλον δεν  τους εξέφραζαν. η τουλάχιστον δεν εξέφραζαν όλη την τραπεζική αγορα.
 Τα «άκουγε», όμως και από την αντιπολίτευση μια και συμφωνά με ορισμένες σχετικές φωνές « «ευνοούνται οι τράπεζες που θα πάρουν τα σπίτια του κοσμάκη για ένα κομμάτι ψωμί».
 Και εδώ φαίνεται πως η πραγματικότητα μάλλον δικαιώνει τον κ Δένδια.
 Ας δούμε λοιπόν τι είπε ο κ Σάλλας, Πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες  τράπεζες τους χωράς και γνώστης του τραπεζικού (αλλά και οικονομικού) συστήματος της χώρας, ίσως όσο  ελάχιστοι.:
---Οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια, αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή
Δηλαδή, ο κ Σάλλας λέει πως δεν υπάρχει πρόβλημα για τις τράπεζες από την ρύθμιση και την μείωση του 30%
---«Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται»
 Δηλαδή ο κ Σάλλας, διαψεύδει οσους έλεγαν πως  οι τράπεζες θελουν «να αρπάξουν τα σπίτια του κοσμάκη», εξηγώντας μάλιστα ότι δεν έχουν κανέναν ενδιαφέρον να φορτωθούν στα χαρτοφυλάκια τους σπίτια που δεν θα ξέρουν τι να τα κάνουν…
 
  Και όταν μάλιστα αυτά λέγονται μετά από μια σύσκεψη του πρωθυπουργού, του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, του υπουργού Οικονομικών , του Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος και τραπεζιτών, τότε αποκτούν όπως αντιλαμβάνεστε , άλλη σημασία…
 Θέλω να πιστεύω ,ότι ο κ Δένδιας, ως ευγενής άνθρωπος που είναι, εκτός από την ικανοποίηση που θα ένοιωσε θα σκέφτηκε να στείλει και μια ανθοδέσμη με ένα ευχαριστώ στον κ Σάλλα, που με την δήλωση του έδειξε πως τελικά ο υπουργός είχε δίκιο σε όσα έλεγε…
ptroupiotis@yahoo.gr