Τελειώνει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης

Samaras-VenizelosΟι 155 θετικές ψήφοι που πήρε η κυβέρνηση την Παρασκευή δεν διαγράφουν τα τεράστια εμπόδια που έχει να υπερπηδήσει ο Αντ. Σαμαράς, όπως η άφιξη της τρόικας, τα stress test τραπεζών και η ψήφιση προϋπολογισμού. Στο βάθος η εκλογή του ΠτΔ, που η κυβέρνηση φαίνεται να υπολείπεται κατά πολλούς βουλευτές .

Η τριήμερη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης περισσότερο ανέδειξε την κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τα κόμματα που την συναποτελούν, παρά έδωσε την πολυπόθητη «ανάσα ζωής» που ζητούσε το Μαξίμου. Καμία ιδιαίτερη μετατόπιση δεν παρατηρήθηκε, ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε απλώς επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, βεβαιώνοντας άπαντες ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί κανονικά και απρόσκοπτα.

Οι 155 θετικές ψήφοι άλλωστε δεν διαγράφουν τα τεράστια εμπόδια που έχει να υπερπηδήσει ο Αντώνης Σαμαράς. Τους επόμενους μήνες επίκειται η άφιξη της τρόικας και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με 1000 προαπαιτούμενα να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Τα stress test των τραπεζών δεν αποκλείεται να αναδείξουν νέες παθογένειες και «τρύπες» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και η ψήφιση του προϋπολογισμού που προβλέπει την συνέχιση της φοροεπιδρομής και της λιτότητας, διαλύουν κάθε «όνειρο» περί του τέλους του μνημονίου.

Άλλωστε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, θα έχει σειρά συναντήσεων με τους Έλληνες αξιωματούχους, όπως τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Η Κ. Λαγκάρντ θα του επαναλάβει αυτό ακριβώς που δήλωσε πριν τέσσερις μέρες: Ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να εμπλέκεται στην ελληνική οικονομία, ακόμα και αν η μεταξύ τους συνεργασία αλλάξει όνομα…

Στο βάθος πάντως κυριαρχεί η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατία, που η κυβέρνηση φαίνεται να υπολείπεται κατά πολλούς βουλευτές, τουλάχιστον 25, όπως έδειξε η ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Είναι προφανές ότι με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς, η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου έχει όριο ζωής τέσσερις μήνες προτού οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, καθώς τα στελέχη της θεωρούν ότι τόσο η παρουσία Τσίπρα όσο και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκη της δίνουν «πόντους». Το αίτημα της για πρόωρες εκλογές είναι διαρκές και θα επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία, ενώ η αντιπολιτευτική της τακτική θα έχει πλέον «κυβερνητικό πρόσημο».

Επικρατεί άλλωστε αισιοδοξία στις τάξεις της Κουμουνδούρου καθώς τα δημοσκοπικά ευρήματα που την φέρνουν μακράν στην πρώτη θέση πληθαίνουν. Ωστόσο όπως έλεγε χτες το βράδυ συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα «Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάλπη, αλλά το πρόγραμμά μας είναι το ισχυρότερο όπλο μας για τις εκλογές και για τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές».