Στις καλένδες το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς

Στις καλένδες το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούςΚατά τα φαινόμενα, η μάχη για τη μικρή ΔΕΗ ήταν μόνο η πρώτη από τις πολλές που πρόκειται να ακολουθήσουν μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα το πολιτικό σκηνικό να θυμίζει για το επόμενο διάστημα ναρκοπέδιο.

Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι άλλο από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που σημαίνει πως τα κομματικά επιτελεία διαβάζουν διαφορετικά τις επικείμενες πολιτικές μάχες: για το Μαξίμου συνιστούν μάχη πολιτικής επιβίωσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κάνει πρόβα διακυβέρνησης.
Το επόμενο μεγάλο πεδίο έντασης; Το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξαγγείλει πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση κοινωνικού μετώπου, στα πρότυπα του κοινωνικού προσκλητηρίου για την αποτροπή της αποκρατικοποίησης της μικρής ΔΕΗ-ώστε να αποτραπεί η θεσμοθέτηση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τους αιγιαλούς.
Το ζήτημα είναι πως η κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να… τσιμπήσει. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς παραπέμπεται στις πολιτικές καλένδες, με τον χρόνο κατάθεσής του στη Βουλή να παραμένει άδηλος. Σίγουρα πάντως δεν θα έρθει εντός του θέρους, καθώς δεν ανήκει στις προαπαιτούμενες δράσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην Τρόικα.
Επίσκεψη Τσίπρα στον Παπούλια
Πάντως, ο τόνος της αντιπαράθεσης δόθηκε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο συνέδριο του Economist, όπου επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και χωρίς να τον κατονομάσει, στηλιτεύοντας τη συμπόρευσή του με τη Χρυσή Αυγή στην υπόθεση της κατάθεσης προτάσεων για το δημοψήφισμα. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται εντός της εβδομάδας να σηκώσει με τη σειρά του το μπαλάκι μέσω της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η ημερομηνία.
Εκεί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εγκαλέσει την κυβέρνηση για «αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις», δίνοντας έτσι αφορμή για μια ακόμα αντιπαράθεση Μαξίμου-Κουμουνδούρου.
Το παιχνίδι με τους αριθμούς
Φυσικά, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η προεδρική εκλογή. Αν διαβάσει κανείς πιο προσεχτικά την αριθμητική των προτάσεων για την πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος, θα διαπιστώσει πως δεν ακατόρθωτη η συγκέντρωση της πλειοψηφίας των 180, δεν είναι όμως και εύκολος στόχος.
Αν εξαιρέσει κανείς τις 16 υπογραφές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μένουν 123 βουλευτές άλλων κομμάτων ή και ανεξάρτητοι που συνυπέγραψαν προτάσεις δημοψηφίσματος.
Η κυβέρνηση εκτιμά πως σε ένα ζήτημα τόσο κομβικής σημασίας ζήτημα, όπως η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, η στάση πολλών ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και άλλων κομμάτων θα είναι διαφορετική.
Πάντως, τόσο στελέχη του Μαξίμου όσο και του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται πως μετά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο στόχος συσκοτίστηκε και δεν είναι τόσο εύκολο όσο αναμενόταν - το είπε επισήμως και ο Χρήστος Πρωτόπαππας, επιτελικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.
Πάντως, η διαχείριση του ζητήματος της πρότασης για δημοψήφισμα ανέδειξε και άλλα προβλήματα, όπως αυτό της στρατηγικής επιλογής του Μεγάρου Μαξίμου να παίξει «άμυνα», απορρίπτοντας μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε συζήτηση για έκτακτο άνοιγμα της Ολομέλειας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα είχε ζητηθεί εξ’ αρχής μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Σε αυτό το σημείο, πάντως, οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες, καθώς κάποιοι λένε πως υπήρχε συμφωνία για άνοιγμα της Ολομέλειας, αλλά κάτι άλλαξε, ενώ άλλοι μιλούν για μονομερή τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής. Πλέον, ο στόχος των 180 καθίσταται δυσθεώρητος. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως όλα είναι ρευστά αλλά απορρίπτουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιθυμεί αυτή την ώρα εκλογές, οι οποίες όμως θα μπορούσαν να προκύψουν από… «ατύχημα». Αν δηλαδή διαφαίνεται πως δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες κάλπες, χωρίς όμως να δώσει οριστική λύση και στο ζήτημα του χρέους.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να παρουσιάσει τη λύση ως βασικό προεκλογικό του επιχείρημα και να μην παραδώσει στο στρατηγικό του αντίπαλο τη λύση στο πιάτο. Φυσικά, αυτό είναι ένα σενάριο, το οποίο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να εκπληρωθούν πολλές προϋποθέσεις, καθώς πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να περάσει στον κόσμο η αίσθηση πως το υπάρχον μείγμα πολιτικής θα αλλάξει. «Αλλιώς δεν έχουμε ελπίδα, ακόμα και με τη συμφωνία για το χρέος», όπως εκτιμά έμπειρο γαλάζιο στέλεχος.
Και στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως, η αποτίμηση του πολιτικού αποτελέσματος της πρότασης για δημοψήφισμα άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως συνιστά πολιτική τους νίκη το γεγονός πως η κυβέρνηση στριμώχτηκε και πως η πρόταση για δημοψήφισμα ταυτίστηκε με το κόμμα. Υπάρχουν όμως και τα αρνητικά, όπως π.χ. ότι μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ (Βουδούρης, Παραστατίδης, Τζάκρη κ.α.) δεν κάνουν το μεγάλο βήμα προς την όχθη της Κουμουνδούρου, ενώ και το «πλατύ κοινωνικό μέτωπο» που είχε εξαγγείλει ο κ. Αλέξης Τσίπρας ως ανάχωμα στην αποκρατικοποίηση τμήματος της ΔΕΗ έμεινε στα χαρτιά.
Όσο για τις πρόωρες εκλογές; Στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν έτοιμοι, διαβλέπουν όμως πολιτικές εξελίξεις προς το τέλος του φθινοπώρου-θεωρούν δηλαδή λυδία λίθο τη συζήτηση για την Προεδρική εκλογή.
Σε αυτό το κλίμα, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ακονίζουν για μια ακόμα φορά τα μαχαίρια τους, αφήνοντας υποσχέσεις για θερμές πολιτικά θερινές μέρες.