Η έννοια του «ΜΠΟΡΕΙ»



 Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

Χθες, 20/6/2014 ο Πρωθυπουργός σε διακαναλική του συνέντευξη και ενώπιον πλήθους κόσμου παρουσίασε το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο «Ελλάδα 2021» στο Μουσείο Μπενάκη, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι:
Οι έρευνες τριών ανεξάρτητων ιδρυμάτων απομόνωσαν τους 10 κλάδους της ελληνικής οικονομίας που μπορούν να παραγάγουν εισόδημα, να αποφέρουν έσοδα για το κράτος και νέες .....
θέσεις εργασίας. Μεταξύ αυτών είναι:
-Τουρισμός, o οποίος μπορεί να δώσει συν 16, 5 πρόσθετα δις και 225.00 νέες θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά ότι η άφιξη 1 εκατομμυρίου τουριστών αυξάνει κατά 1% το ΑΕΠ. 
-Πρωτογενής τομέας παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που μπορεί να αποφέρει 13,5 δις και 315.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
-Ενέργεια μπορεί να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 40 δις 
- Διαμετακομιστικό εμπόριο και συνδυασμένες μεταφορές: μπορούν να αποφέρουν 2,5 δις και 45.000 νέες θέσεις εργασίας
-Φαρμακευτικός κλάδος: μπορεί να αποφέρει επιπλέον 2,5 δις ευρώ και 25.000 θέσεις εργασίας
-Ναυτιλία: μπορεί να αποφέρει νέα έσοδα 8,5 δις
-Έρευνα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, οι παραπάνω κλάδοι μπορούν να δημιουργήσουν συνολικά 770.000 νέες θέσεις εργασίας. 
Στους ανωτέρω κλάδους που μπορούν να συνδράμουν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας πρόσθεσε ακόμη, μεταξύ άλλων:
-Την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας που «μπορούν να δώσουν στα επόμενα χρόνια πάνω από 300 δις ευρώ», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
-Τις εταιρείες τεχνολογίας. Όπως είπε «και εδώ ξένοι κολοσσοί έρχονται και επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις, τα λεγόμενα startups». 
Όπως επισημαίνεται, όλα τα παραπάνω, ΜΠΟΡΕΙ να αποφέρουν τα οφέλη που προδιαγράφονται, αλλά με την ίδια λογική της ενδεχόμενης δυνατότητας, ΜΠΟΡΕΙ και να μη τα αποφέρουν. Το «ΜΠΟΡΕΙ» δεν παρέχει καμία εξασφάλιση ούτε σημαίνει ότι το προοιωνιζόμενο θα γίνει. Το ΜΠΟΡΕΙ είναι μια δυνητική πραγματικότητα, που δεν είναι καθόλου σίγουρο στην πραγμάτωσή της.  Είναι ένα τάξιμο αμφίβολης έκβασης, μια προοπτική σαν θολή υπόσχεση χωρίς να είναι υπόσχεση αφού δεν θα μπορούσε καν να είναι τέτοια. Τι είναι λοιπόν;;;

Απλά, είναι μια απελπισμένη προσπάθεια προσηλυτισμού αφελών για την συγκομιδή ψήφων, μια ωραιοποίηση ενός σκοτεινού και αβέβαιου μέλλοντος ενός λαού που τα τελευταία χρόνια έχει δει τη ζωή του να έρχεται τα πάνω κάτω, που έχει δει το χρέος της Χώρας του από το 123% να φτάνει στο 180%, την ανεργία από το 9% να φτάνει στο 27% και τους ανασφάλιστους πολίτες από 80.000  τα 3.000.000, που έχει δει 6.000 συμπολίτες του να οδηγούνται στην αυτοκτονία, χωρίς να γίνονται αυτές «αντιληπτές» από τα μεγάλα ΜΜΕ γιατί έχουν άλλους στόχους,  χιλιάδες να σιτίζονται από τους κάδους των σκουπιδιών, ή στην καλύτερη περίπτωση από τα οργανωμένα συσσίτια φιλανθρωπικών φορέων, και ακόμα χιλιάδες να έχουν χάσει τα σπίτια τους επειδή στερήθηκαν χωρίς να φταίνε από κάθε εισόδημα. Πρώην νοικοκυραίοι που κατάντησαν περιθωριακοί επειδή κάποιοι που κυβερνάνε «έτσι γούσταραν».
Ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε στους πέντε βασικούς στόχους του νέου εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου οι οποίοι είναι οι εξής:
-Μείωση της ανεργίας, Μείωση της φορολογίας, Μείωση του κόστους, Εξασφάλιση ρευστότητας, Συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων.
«Όλα αυτά μπορούν να γίνουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός, με τέσσερις βασικές ενέργειες που αφορούν: Στο χτύπημα της γραφειοκρατίας, Στο χτύπημα της φοροδιαφυγής,  Στην απονομή της Δικαιοσύνης, Στη συνταγματική αναθεώρηση.
Τώρα γιατί όλα αυτά που θα μπορούσαν να έχουν γίνει εδώ και χρόνια δεν έγιναν, ειδικά δε αυτή η περίφημη «γραφειοκρατία» που αντέχει διαχρονικά στα κυβερνητικά «χτυπήματα», μόνο ο Θεός θα μπορούσε να μας εξηγήσει.
Μιλώντας  δε για το ζήτημα της φορολόγησης ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι στο εξής η φορολογία θα ελαφρυνθεί και σημείωσε ότι βασικοί στόχοι είναι:
-Η φορολόγηση επί των κερδών των επιχειρήσεων να μην ξεπερνάει το 15%,
-O φόρος εισοδήματος να μην υπερβαίνει το 33% και 
-Ο ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες να μην ξεπερνάει το 12%.
Γι αυτό το τελευταίο δεν καθορίστηκε χρονικός ορίζοντας, άρα θεωρείστε το ως μηδέποτε γεγενημένο. 
Με λίγα λόγια, αυτό που εννοούσε ο Πρωθυπουργός ήταν, την επόμενη Κυριακή, αφού θα του προσφέρουμε την πολύτιμη (γι αυτόν) ψήφο μας, μπορούμε και εμείς με τη σειρά μας να πέσουμε για ύπνο και να ξυπνήσουμε το 2021 όπου  σύμφωνα με τις εξαγγελίες του μπορεί να ζούμε σε ένα διαφορετικό κόσμο, σε μια Ελλάδα χωρίς οφειλές, χωρίς ανεργία, χωρίς φτώχεια, χωρίς πείνα, με λίγα λόγια θα ξυπνήσουμε σε ένα παράδεισο, που τύφλα νάχει ο Παράδεισος.
Υπομονή λοιπόν σε εφτά χρόνια (τι μαγικός αριθμός!!)  ΜΠΟΡΕΙ να ζούμε καλύτερα, αν φτάσουμε το 2021, αρκεί να μας κυβερνάνε οι ίδιοι.
Άμποτες.