Τι άφησε ο σεισμός των 6,3 ρίχτερ σε Λήμνο - Σαμοθράκη

kafeneio sp
Ταρακουνήθηκαν αλλά άντεξαν, Λήμνος και Σαμοθράκη από τον ισχυρό σεισμό. Μικρές υλικές ζημιές άφησε πίσω ο εγκέλαδος. Πανικός στην Τουρκία με 266 τραυματίες. Αισθητή η δόνηση και σε Βουλγαρία, Σκόπια (vids)

Στο ρυθμό των Ρίχτερ "χορεύει" από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (24/05) το βόρειο Αιγαίο, μετά τον σεισμό των 6,3 βαθμών που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λήμνου και της Σαμοθράκης.

Η μετασεισμική ακολουθία είναι ομαλή και θα συνεχιστεί για το επόμενο 48ωρο, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, με τους κατοίκους να επιδεικνύουν μετά το αρχικό σοκ, την απαιτούμενη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Το θετικό είναι ότι παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού, οι ζημιές στα δύο προαναφερόμενα νησιά ήταν μόνο υλικές και μικρής έκτασης και αφορούν κυρίως παλιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Ζημιές προκλήθηκαν, επίσης, σε εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου της Λήμνου, στην Μύρινα ενώ κατέπεσε τμήμα ψευδοροφής στο αεροδρόμιο του νησιού, τραυματίζοντας ελαφριά μία τουρίστρια. Με ελαφριά τραύματα μεταφέρθηκαν, ακόμη, στο νοσοκομείο μία μητέρα με το παιδί της.

Γ. Μιχελάκης: "Ισχυρότατος ο σεισμός, ελάχιστες οι ζημιές"

Όλες οι αρμόδιες αρχές αλλά και ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων



έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για να παράσχουν κάθε βοήθεια ενώ στην πληγείσα περιοχή βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

"Σημειώθηκαν δύο καταρρεύσεις κτιρίων, όμως πρόκειται για εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ μικρές ζημιές παρατηρήθηκαν σε 13 ακίνητα, εκ των οποίων τα δύο ανήκουν στην εκκλησία" δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο. Στη Λήμνο έχουν σπεύσει μηχανικοί για τα ελέγξουν τα κτίρια.

Πανικός στην Τουρκία - 266 οι τραυματίες


Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε όλη σχεδόν την Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια.

Περισσότεροι από 266 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Τουρκία, κυρίως εξαιτίας του πανικού, που επικράτησε την ώρα του σεισμού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας των Δαρδανελλίων (Τσανάκαλε), Αχμέτ Τσινάρ, οι τραυματίες καταγράφονται στους 105. Επιπλέον, αναφέρεται ότι στην Ίμβρο 30 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα, που υπέστησαν στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας της Ραιδεστού, Αλί Γιερλικάγια, δήλωσε στο δίκτυο CNN Turk ότι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένου κι ενός που υπέστη καρδιακό επεισόδιο, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.