Επιμένει η κυβέρνηση στην ρατσιστική διάταξη

Επανέρχεται για…. πέμπτη φορά στον Κώδικα Μετανάστευσης η επίμαχη ρύθμιση του άρθρου 19 η οποία προβλέπει απέλαση μεταναστών σε περίπτωση αναπόδεικτης καταγγελίας τους σε βάρος οργάνων της πολιτείας.
Συγκεκριμένα, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος

ανακοίνωσε την απόσυρση της διάταξης από τον Λ. Γρηγοράκο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης επανήλθε και επανέφερε την τροπολογία, λαμβάνοντας μάλιστα τα εύσημα του Μάκη Βορίδη.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακροδεξιό λαϊκισμό, απαντώντας ταυτόχρονα στις κατηγορίες Βορίδη  ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να προστατεύσει τους δουλεμπόρους.

Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ονομαστική ψηφοφορία για τη διάταξη.

Για ανατροπή της κοινής λογικής έκανε λόγο ο Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) καθώς ο μετανάστης είναι εξ' ορισμού αδύνατος και κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει τους βασανισμούς στο Α.Τ. Ομονοίας.

Ο Ν. Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) απευθυνόμενος στον Μ. Βορίδη, επισήμανε ότι ο κρατούμενος δε μπορεί να παραπέμπεται σε αυτόφωρο. «Ρηγματώνουμε το νομικό μας πολιτισμό με τέτοιου είδους διατάξεις» τόνισε ο Ν. Τσούκαλης.

Ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ) τόνισε ότι σχεδόν κανένας άνθρωπος δεν δικαιώνεται όταν έρχεται αντιμέτωπος με αστυνομικά όργανα.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη διάταξη εισήχθη το βράδυ της Τρίτης στο νομοσχέδιο, που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Το πρωί της Τετάρτης ο Λ. Γρηγοράκος την απέσυρε, λίγες ώρες αργότερα την επανέφερε με άλλη διατύπωση και  ξανααποσύρθηκε σήμερα το πρωί για να ξαναέρθει αμέσως μετά.