Ένα βήμα πριν την απόσχιση η Κριμαία

Με τον χρόνο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία να μετρά πλέον αντίστροφα, έχει καταστεί σαφές ότι οι όποιες προσπάθειες της Δύσης για διπλωματική λύση πέφτουν στο κενό.
Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες…

Πολιτείες δεν φαίνονται διατεθειμένες να ανατρέψουν την κατάσταση, οι αρχές της χερσονήσου έκαναν χθες ακόμη ένα βήμα προς την ένωσή της με τη Ρωσία, ενώ οι κάτοικοι της Κριμαίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής ουσιαστικά έχουν μία επιλογή. Την ένωση με τη Ρωσία, άμεσα ή… μακροπρόθεσμα.
Μόσχα: Παράνομη η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία
Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία μία διακήρυξη ανεξαρτησίας, στόχος της οποίας είναι να προετοιμάσει την ένωση με τη Ρωσία. Φυσικά, η Μόσχα δεν άργησε να χαρακτηρίσει τη διακήρυξη απολύτως νόμιμη.
Όσον αφορά στο δημοψήφισμα, οι κάτοικοι της χερσονήσου δεν έχουν τη δυνατότητα του «όχι» στην ένωση με τη Ρωσία. Οι δύο επιλογές τους είναι να υπάρξει άμεσα ένωση της Κριμαίας με τη Μόσχα ή η Κριμαία να εξασφαλίσει ιδιότητες ανεξάρτητης οντότητας εντός της Ουκρανίας.
«Μπορούμε ήδη να μιλάμε για προσάρτηση»
Η πρώτη επιλογή είναι προφανής. Στη δεύτερη η χερσόνησος θα έχει την ευχέρεια να καθορίσει μόνη της τις διμερείς της σχέσεις, με τη Ρωσία φυσικά να βρίσκεται πάντοτε στο «τραπέζι». Οι αρχές της Κριμαίας έχουν ήδη δείξει και με το παραπάνω τα φιλορωσικά της αισθήματα.
«Οπλίζει» η Ουκρανία
Την ίδια ώρα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ουκρανίας, βλέποντας ότι χάνει έδαφος σε ό,τι αφορά την Κριμαία, δυναμιτίζει το κλίμα στην περιοχή, καθιστώντας σαφές ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση.
Οι υπηρεσιακοί υπουργοί μιλώντας χθες στο κοινοβούλιο της χώρας ανέφεραν ότι όρισαν νέα Εθνική Φρουρά, ενώ διεμήνυσαν ότι 6.000 Ουκρανοί στρατιώτες είναι έτοιμοι να πολεμήσουν. Ζήτησαν μάλιστα τη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.
Οι συνομιλίες της Ρωσίας με τις ΗΠΑ φαίνεται ότι «παγώνουν» μετά και την απόρριψη από την πλευρά του Τζον Κέρι για απευθείας συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι η Μόσχα θα πρέπει πρώτα να σκεφτεί τις προτάσεις τους για την ουκρανική κρίση, ενώ θεωρούν ότι μετά το δημοψήφισμα, οι δύο πλευρές δεν θα έχουν πλέον να πουν πολλά.