Στα άκρα η κατάσταση στην Ουκρανία

Στα ύψη παραμένει το θερμόμετρο στην Ουκρανία που στήνεται σκηνικό διάσπασης με την Κριμαία. Κρεμλίνο και Λευκός Οίκος δίνουν διπλωματική μάχη προκειμένου να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου με ισχυρά επιχειρήματα, ενώ…
και το ΝΑΤΟ έκανε το πρώτο βήμα προκειμένου να πιέσει τη Μόσχα.
Στην Κριμαία η κατάσταση κλιμακώνεται ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου που θα κρίνει και την τύχη της ουκρανικής περιοχής και εάν τελικά θα κηρύξει ανεξαρτησία ή θα προσαρτηθεί στη Ρωσία. Ήδη η επίσημη γλώσσα στην Κριμαία είναι τα ρωσικά και όχι τα ουκρανικά και ο πρωθυπουργός της Κριμαία, Σεργκέι Αξιόνοφ έχει συγκροτήσει ανεξάρτητο στρατιωτικό σώμα για την περιοχή.
Χθες όρκισε 36 εθελοντές που θα υπηρετήσουν ως στρατιώτες στις αμυντικές δυνάμεις της περιοχής και συνολικά το νέο σώμα διαθέτει 186 εθελοντές.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου η ορκωμοσία έγινε στην αυλή ενός κτιρίου, τα ουκρανικά, γαλανοκίτρινα εμβλήματα του οποίου είχαν ξαναβαφτεί βιαστικά στα χρώματα της ρωσικής σημαίας: κόκκινο, μπλε και άσπρο. Οι εθελοντές, που φορούσαν στολές παραλλαγής και κρατούσαν αυτόματα τουφέκια Καλάσνικοφ, ορκίστηκαν «να υπερασπιστούν τον λαό της Κριμαία».
Ο Αξιόνοφ, μπροστά σε κάμερες τηλεοπτικών συνεργείων απ» όλον τον κόσμο, και φορώντας ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο κάτω από το πουκάμισό του, ευχαρίστησε τους εθελοντές «για την αφοσίωσή τους σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο». «Είστε στο εξής ο προμαχώνας του λαού της Κριμαία», τόνισε.
Οι εθελοντές, οι περισσότεροι από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, πλησίαζαν σε ένα τραπέζι πάνω από το οποίο κυμάτιζε η ρωσική σημαία και διάβαζαν ανά τριάδες τον όρκο: «Δεσμεύομαι να υπερασπίζομαι τον λαό της Κριμαίας και να τηρώ κατά γράμμα το σύνταγμα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαία».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αξιόνοφ είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν ορκιστεί 186 εθελοντές. «Δεν είναι στις προθέσεις μας να πολεμήσουμε με κανέναν. Θέλουμε μόνο να αποφασίζουμε ελεύθερα για τη μοίρα μας. Για αυτόν τον λόγο δημιουργούμε τις ένοπλες δυνάμεις. Μετά το δημοψήφισμα θα μπορούν να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό»  τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε για το τι θα γίνει με τους στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν περικυκλωθεί μέσα στις βάσεις τους από Ρώσους στρατιώτες και φιλορώσους πολίτες, ο πρωθυπουργός είπε ότι μετά το δημοψήφισμα «θα μπορούν είτε να φύγουν από το έδαφος της Δημοκρατίας της Κριμαίας είτε, εφόσον είναι πολίτες της και το επιθυμούν, να ορκιστούν πίστη στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας ή στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Αναβολή της συνάντησης Πούτιν – Κέρι
Μέχρι στιγμής Ουάσινγκτον και Μόσχα δεν δείχνουν καμία διάθεση συμβιβασμού και συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι αναμενόταν χθες να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να συζητήσουν την αμερικανική πρόταση για την επίλυση της κρίσης στην Κριμαία. Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι το Σάββατο ο Αμερικανός ομόλογος του ζήτησε αναβολή της συνάντησης, χωρίς να έχει καθοριστεί νέα ημερομηνία.
Παράλληλα ο Λαβρόφ ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η πρόταση μίας σελίδας που του έδωσε ο Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα ήταν «απαράδεκτη». «Το έγγραφο περιέχει μία προσέγγιση που δεν μας ταιριάζει ακριβώς, καθώς όλη η φρασεολογία υπονοεί ότι υπάρχει σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας» είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την Μόσχα, η Ουάσινγκτον πιέζει τη Ρωσία να αποδεχθεί την νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση του Κιέβου, ενώ η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ ο Τζον Κέρι έστειλε μία αναθεωρημένη πρόταση την Κυριακή αλλά και αυτή δεν ικανοποιεί αρκετά τη ρωσική πλευρά. «Τη μελετήσαμε αλλά για να είμαι ειλικρινής έχουμε πολλά ερωτήματα» είπε ο Λαβρόφ.
Αντίθετα η Μόσχα ετοίμασε τις δικές της προτάσεις που απαντούν στις αμερικανικές θέσεις και υποστηρίζει ότι είναι σύμφωνες με τον διεθνές δίκαιο και λαμβάνουν υπόψιν τα δικαιώματα όλων των Ουκρανών ανεξαιρέτως.
Αναγνωριστικά του ΝΑΤΟ στα ουκρανικά σύνορα
Αναγνωριστικά αεροσκάφη Awacs επιστρατεύει το ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Ουκρανία προκειμένου να πιέσει το Κρεμλίνο.
Πιο συγκριμένα, το ΝΑΤΟ έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να μεταφερθούν τα αεροσκάφη Awacs στην Πολωνία και τη Ρουμανία στα σύνορα με την Ουκρανία προκειμένου να παρακολουθούν την ουκρανική κρίση. «Όλες οι αναγνωριστικές πτήσεις των Awacs θα πραγματοποιηθούν μόνο στην περιοχή της Συμμαχίας» είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία τόνισε ότι στόχος των πτήσεων είναι «να ενισχύσουν την επίγνωση της κατάστασης από την Συμμαχία».