Εμπλοκή δημάρχου σε υπόθεση εμπορίας οργάνων

Εμπλοκή δημάρχου σε υπόθεση εμπορίας οργάνων«Είναι η πρώτη υπόθεση που έχουμε αναγνωρίσει» εξήγησε σήμερα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ο διευθυντής της εθνικής αστυνομίας, Ιχνάθιο Κοσίδο.
Στα χέρια της ισπανικής αστυνομίας βρίσκεται ένας εύπορος δήμαρχος..
 από τον Λίβανο, ο οποίος κατηγορείται ότι πρότεινε σε φτωχούς μετανάστες να τους καταβάλει το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ για να αγοράσει από εκείνους ένα κομμάτι ήπατος, καθώς είχε ανάγκη από μία μεταμόσχευση.
Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα παράνομης διακίνησης οργάνων σε αυτήν την χώρα, που θεωρείται πρωτοπόρα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.
«Είναι η πρώτη υπόθεση που έχουμε αναγνωρίσει» εξήγησε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής της εθνικής αστυνομίας, Ιχνάθιο Κοσίδο.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων της Ισπανίας, Ραφαέλ Ματεσάνθ, χαιρέτισε αυτήν την επιχείρηση κατά της διακίνησης οργάνων.
«Πρόκειται για έναν κίνδυνο, μια μάστιγα του 21ου αιώνα» δήλωσε.
«Καμία χώρα δεν προστατεύεται απόλυτα» και αυτή η υπόθεση δείχνει ότι πρέπει να «παραμένουμε σε συναγερμό», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν περιοχές στον κόσμο, όπου η διακίνηση οργάνων γίνεται «σχεδόν χωρίς καμία τιμωρία».
Συνολικά πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν. Ο δήμαρχος, ηλικίας 61 ετών, συνελήφθη στις 3 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο της Βαλένθια. και οι υπόλοιποι τέσσερις μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Τρεις εκ των συλληφθέντων είναι λιβανικής υπηκοότητας, κατοικούν στην Ισπανία και προέρχονται από το περιβάλλον του δημάρχου. Ο τέταρτος συλληφθείς είναι ένας Παλαιστίνιος, που επίσης ζει στην Ισπανία εδώ και 48 χρόνια.
Όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ κάποιοι εξ αυτών χρειάστηκε να παραδώσουν τα διαβατήριά τους.