Σοκ στο ακροατήριο προκάλεσε η - από λάθος - παρουσίαση φωτογραφιών της Ρίβα Στέενκαμπ, σε λίμνη αίματος

Σοκ στο ακροατήριο προκάλεσε η - από λάθος - παρουσίαση φωτογραφιών της Ρίβα Στέενκαμπ, σε λίμνη αίματος, λίγο μετά τη δολοφονία της από το όπλο του Νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη.

Στις φωτογραφίες φαίνεται το θύμα, αφού έχει χτυπηθεί από τα πυρά του, να κείται στο πάτωμα του μπάνιου, μέσα σε λίμνη αίματος.

Ο Πιστόριους δεν άντεξε στη θέα των φωτογραφιών και ...........
έκανε ξανά και ξανά εμετό.

Αμέσως μετά, σηκώθηκε, ρώτησε τους δικαστές, για ποιον λόγο κρίθηκε αναγκαίο να παρουσιαστεί το υλικό στο δικαστήριο και έκλεισε την οθόνη, που έχει μπροστά του, για να μην δει τίποτα άλλο.

Σημειώνεται δε, πως οι φωτογραφίες παρουσιάστηκαν κατά λάθος, όταν ο άνθρωπος που διαχειρίζεται το υλικό στη δίκη, προσπαθούσε να βρει κάποιες άλλες.

Ορισμένες από αυτές που παρουσιάστηκαν, είναι πολύ κοντινές και δείχνουν ακόμα το κρανίο της Στέενκαμπ, μετά τους πυροβολισμούς.

Η αδελφή του Πιστόριους, Έιμι, δεν άντεξε να βλέπει τον αδελφό της σε αυτήν την κατάσταση και πλησίασε για να τον παρηγορήσει.

Η μητέρα της συγκατοίκου της Ρίβα και ορισμένοι άλλοι από τους παρόντες στη δίκη, είχαν ήδη αποχωρήσει, μην μπορώντας να βλέπουν τις φωτογραφίες.

Στη συνέχεια της ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο έδειξε κι άλλες φωτογραφίες της Στέενκαμπ και του σημείου του εγκλήματος.



Σε ορισμένες, φαίνεται το σώμα του θύματος καλυμμένο από πετσέτες και πλαστικές σακούλες, τις οποίες η κόρη του ιδιοκτήτη του σπιτιού, δήλωσε πως χρησιμοποίησαν με τον Πιστόριους, για να σταματήσουν την αιμορραγία.

Την Τρίτη, ο Γιοχάνες Γκερχάρντους Βερμόιλεν, ειδικός του τμήματος εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι θεωρεί απίθανο ο Πιστόριους να φορούσε τα προσθετικά του μέλη, όταν πυροβόλησε εναντίον της Στέενκαμπ πίσω από την πόρτα του μπάνιου και όταν την έσπασε.

Η κατάθεση αυτή αντικρούει την εκδοχή των γεγονότων, κατά τον Πιστόριους, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι φόρεσε τα προσθετικά του μέλη, αφότου πυροβόλησε και προσπάθησε να κλωτσήσει την πόρτα για να την ανοίξει πριν την σπάσει με ένα μπαστούνι του κρίκετ.

Ο 27χρονος αθλητής έχει υποστηρίξει ότι νόμιζε πως ένας ληστής είχε εισβάλει στο σπίτι από το παράθυρο του μπάνιου, πυροβόλησε πίσω από την κλειδωμένη πόρτα και μόλις συνειδητοποίησε ότι η Στέενκαμπ βρισκόταν στο μπάνιο, έσπασε την πόρτα με ένα μπαστούνι του κρίκετ σε μια προσπάθεια να της σώσει την ζωή.



Ο Βερμόιλεν επιβεβαίωσε ότι η πόρτα ήταν διάτρητη από σφαίρες και είχε σπάσει. Έδειξε το μπαστούνι του κρίκετ και παρουσίασε πώς ο Πιστόριους προκάλεσε τα χτυπήματα στην πόρτα.

Τα σημάδια στην πόρτα και στο μπάνιο συνάδουν με την εκδοχή ότι έσπασε την πόρτα με το μπαστούνι, ωστόσο το ύψος των βαθουλωμάτων υποδεικνύει ότι ο Πιστόριους δεν φορούσε τα προσθετικά του μέλη, είπε ο Βερμόιλεν.

Η κατηγορούσα αρχή αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυτήν την αντίφαση για να προκαλέσει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της κατάθεσης του πρωταθλητή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του αθλητή επιχείρησε να παρουσιάσει το ενδεχόμενο η αστυνομία να έχει σφάλει με τα ευρήματα του εγκλήματος.

Ο δικηγόρος του Πιστόριους, Μπάρι Ρουξ, κατηγόρησε τον αξιωματούχο της αστυνομίας ότι δεν ερεύνησε ένα εμφανές αποτύπωμα ποδιού πάνω στην πόρτα, το οποίο θα μπορούσε να προέλθει από το προσθετικό μέλος του Πιστόριους.



Ο Ρουξ υποστήριξε επίσης ότι η αστυνομία προκάλεσε φθορές στην πόρτα κατά την περίοδο που φυλασσόταν στο εγκληματολογικό τμήμα.