Σκάνδαλο Profumo: Ένας έρωτας στο μικροσκόπιο

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται η ερωτική σχέση του Βρετανού πρώην υπουργού Πολέμου John Profumo με τη 19χρονη Christine Keeler, το 1961, κι ενώ η κοπέλα διατηρούσε ήδη δεσμό με τον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο Yevgeny Ivanov.
Το στοιχείο στο οποίο…


επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είναι αν οι φάκελοι, που κρίθηκαν ιδιαιτέρως «ευαίσθητοι» ακόμη και για τον επικεφαλής της MI5 να τους διαβάσει, περιέχουν ονόματα κι άλλων υπουργών της κυβέρνησης του Harold Macmillan.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο κορυφαίος δικαστής Λόρδος Denning εξέτασε αν η ασφάλεια του Ψυχρού Πολέμου της Βρετανίας είχε τεθεί σε κίνδυνο όταν διενεργήθηκε η κυβερνητική έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο.
Η «Έρευνα του Denning» έγινε κι επιτυχημένο bestseller όταν εκδόθηκε το 1963, αν και οι κριτικοί το χαρακτήρισαν ως συγκάλυψη προκειμένου να αποκρυβεί η αλήθεια και να διασφαλιστεί η προστασία των φακέλων.

Απόρρητα έγγραφα, που περιλαμβάνουν τις σημειώσεις του Λόρδου Denning από καταθέσεις 160 μαρτύρων, παρέμειναν μυστικά από το Υπουργικό Συμβούλιο περισσότερο από μισό αιώνα. Τώρα, ο Λόρδος Wallace του Σάλτερ, ο εκπρόσωπος του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλής των Λόρδων, αποκάλυψε ότι θα δοθεί στα έγγραφα αυτά ο χαρακτηρισμός του «μονίμως διατηρημένα», εγείροντας προσδοκίες ότι κάποια ημέρα θα δημοσιευτούν. Ο Λόρδος Wallace ανέφερε σε γραπτή κοινοβουλευτική του απάντηση προς τον συνάδελφό του, ιστορικό, καθηγητή Peter Hennessy ότι «υπήρχαν κάποια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» στα έγγραφα.

Ο καθηγητής δήλωσε στην Daily Telegraph: «Αν επιλεγούν για μόνιμη διατήρηση, σημαίνει ότι κάποια μέρα θα δημοσιευτούν γιατί αν δεν επρόκειτο να έρθουν στη δημοσιότητα οποτεδήποτε, δεν θα τα διατηρούσαν. Μαντεύω ότι θα επιλέξουν να το κάνουν 75 χρόνια μετά το σκάνδαλο, δηλαδή το 2039, αλλά δεν θα εκπλαγώ αν η δημοσίευση έλθει 100 χρόνια μετά, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2064».
Το σκάνδαλο σημειώθηκε στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου όταν αποκαλύφθηκε ότι η Keeler κοιμόταν και με τον Profumo και με τον Ivanov, έναν ακόλουθο του Ναυτικού στη Ρωσική Πρεσβεία στο Λονδίνο. Η Keeler, μοντέλο της εποχής, και ο Profumo γνωρίστηκαν σε πάρτι στο κτήμα Κλίβεντεν το 1961, από τον κοινό τους φίλο Stephen Ward, ορθοπεδικό της υψηλής κοινωνίας και ζωγράφο πορτρέτων.

Ο Profumo ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Valerie Hobson, ενώ δεν είχε ιδέα ότι η ερωμένη του είχε παράλληλο δεσμό με τον Ιvanov. Τον Μάρτιο του 1963 διέψευσε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τη σχέση του, αλλά οδηγήθηκε σε παραίτηση τρεις μήνες αργότερα όταν ομολόγησε ότι είχε πει ψέματα.

Ο Ward, που κατηγορήθηκε και του ασκήθηκε δίωξη για παράνομο πλουτισμό, πήρε υπερβολική δόση χαπιών μία ημέρα πριν από τη δίκη του και πέθανε τον Αύγουστο του 1963. Η Keeler κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία σε άσχετες υποθέσεις και καταδικάστηκε σε εννιά μήνες φυλακή.