Το ΠαΣοΚ, η ελιά και οι εκλογές

Ενα εγχείρημα που ξεκίνησε ελπιδοφόρα, αλλά καλείται πλέον να περάσει μέσα από τις Συμπληγάδες της αμφισβήτησης που εκφράζεται εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ για τις προθέσεις όσων το προωθούν και τη στήριξη που, όπως λένε οι επικριτές του, παράσχει στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα. Η «Ελιά» -ή όπως αλλιώς ονομαστεί η πρωτοβουλία των 58, στην οποία επενδύει πολλά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από μερίδα στελεχών του κόμματος, που θέτουν ζήτημα διατήρησης των συμβόλων του Κινήματος. Την ίδια ώρα, άλλες.......
δυνάμεις του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου παίρνουν αποστάσεις επικαλούμενοι «καπέλωμα από τον κ. Βενιζέλο», όπως συνέβη πρόσφατα με τη ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία στο συνέδριό της με μεγάλη πλειοψηφία απέρριψε τη συνεργασία και προχωρά, εν όψει ευρωεκλογών, στη συγκρότηση άλλου πόλου με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του κ. Ανδρέα Λοβέρδου και όποιους άλλους ακολουθήσουν.
Η εύθραυστη εκεχειρία

Παρά την εύθραυστη εκεχειρία που επιτεύχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στην ηγετική ομάδα και τους επικριτές της, που αναφέρονται στον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, πάντως, απέχει επιδεικτικά από τα εσωκομματικά τεκταινόμενα, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν επίγνωση ότι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, και μαζί του η συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, κρίνεται στις διπλές κάλπες του Μαΐου.

Εφόσον το αποτέλεσμα είναι επιτυχές και το ΠΑΣΟΚ επιβιώσει εκλογικά, αναδεικνύοντας περισσότερους από έναν ευρωβουλευτές και διατηρώντας τον έλεγχο σε έναν ικανό αριθμό δήμων και περιφερειών, ο κ. Βενιζέλος θα έχει κριθεί θετικά. Και η επιλογή του, το περασμένο καλοκαίρι, να συνεχίσει, παρά την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ., την κυβερνητική συνεργασία, αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί.  Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν θα είναι δυσμενείς για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα αμφισβητηθεί -ευθέως πλέον- η ηγεσία του και θα ενισχυθούν οι τάσεις φυγής πολλών στελεχών, ανάμεσα στους οποίους είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνονται και βουλευτές, οι οποίοι θα άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, η οποία, έτσι, μπορεί να βρεθεί προ του κινδύνου απώλειας της «δεδηλωμένης», από την οποία απέχει μόλις δύο έδρες. «Χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει δημοκρατική προοδευτική παράταξη στο σύνολό της, όπως δεν υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα και εθνική στρατηγική τώρα και στο μέλλον», είναι το μήνυμα που με κάθε ευκαιρία εκπέμπει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επιμένει στην ανάγκη της σταθερότητας και της εξάντλησης της τετραετίας από το σημερινό κυβερνητικό σχήμα. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, επαναφέρει συχνά το τελευταίο διάστημα την πρότασή του να προταθεί από όλα τα κόμματα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας «μια προσωπικότητα που συμβολίζει την εθνική ενότητα», ο κ. Μίκης Θεοδωράκης, έτσι ώστε στις αρχές του 2015, οπότε λήγει η θητεία του κ. Κάρολου Παπούλια, να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα, εφόσον δεν συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπο 180 βουλευτές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως λένε συνομιλητές του, με τη συγκεκριμένη πρόταση (η οποία, πάντως, αποκρούστηκε με όχι και τόσο κομψό τρόπο από τον κ. Θεοδωράκη), καθώς και με άλλες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, επιδιώκει να ξορκίσει τα σενάρια της πολιτικής αστάθειας, διασκεδάζοντας, από τη μια, τις εντυπώσεις που καλλιεργούν εσωκομματικές αμφισβητίες του που επισείουν τον κίνδυνο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, λόγω της ταύτισής του με τις κυβερνητικές επιλογές, και επιχειρώντας, από την άλλη, να πείσει τις άλλες οντότητες του κετροαριστερού χώρου για την ανάγκη να συστρατευθούν στον δρόμο για ενιαία έκφραση της Κεντροαριστεράς.

Η Ευρωσυνδιάσκεψη  

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση τόσο προς τη ΔΗΜ.ΑΡ. όσο και προς όλα τα «πράσινα» στελέχη που αποχώρησαν από τη Χαριλάου Τρικούπη και εκφράζονται είτε ως άτομα είτε μέσω κινήσεων μικρών ή μεγάλων. Σταθμός στην πορεία προς τις κάλπες του Μαΐου είναι, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, η μεγάλη συνδιάσκεψη για τις ευρωεκλογές που προγραμματίζεται για το τέλος Ιανουαρίου.

Το ΠΑΣΟΚ αλλά και η Κίνηση των 58 θα δώσουν το «παρών» στη συνδιάσκεψη που τελεί υπό την αιγίδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και τυπικά στοχεύει στη συνδιαμόρφωση του κοινού «μανιφέστου» με το οποίο θα κατέβει το ΕΣΚ στις ευρωεκλογές, στοχεύοντας στην πανευρωπαϊκή πρωτιά στις ευρωεκλογές από τους συντηρητικούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που κυριαρχούν σήμερα στα όργανα της Ε.Ε.