Στην πόρτα εξόδου ο Βύρων Πολύδορας, τον οποίο αναμένει ο Καμμένος

Η χθεσινή, υψηλών τόνων, ομιλία του Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή διέλυσε και τις τελευταίες ελπίδες που μπορεί να έχει οι κυβερνητικοί για επίδειξη μετριοπάθειας εκ μέρους του πρώην Υπουργού. Ο κ. Πολύδωρας υιοθέτησε σκληρές εκφράσεις για το φόρο ακινήτων που ψηφίζεται σήμερα στο Κοινοβούλιο, διέκρινε τον εαυτό του από τους «λογιστές» της κυβέρνησης και κατάστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το σχέδιο νόμου.


Το ζήτημα, πλέον, είναι αν ο κ. Πολύδωρας θα καταψηφίσει (σ.σ. εκδοχή που μοιάζει η πλέον πιθανή βάσει και της ιδιοσυγκρασίας του) ή αν αντιθέτως θα απέχει από την ψηφοφορία.

Στην πρώτη περίπτωση η οριστικοποίηση της ρήξης με το Μαξίμου, που πυροδοτήθηκε τον Ιούνιο του 2012 όταν ο κ. Σαμαράς επέλεξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως Πρόεδρο της Βουλής αντί του μίας ημέρας Προεδρεύοντος της Βουλής του Μαΐου Βύρωνα Πολύδωρα, θα είναι δεδομένη και, συνεπώς, θα πρέπει να θεωρείται αυτόματη και η διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Ωστόσο, ακόμη κι αν ο κ. Πολύδωρας διαλέξει το δρόμο της αποχής, οι πιθανότητες παραμονής μοιάζουν λιγοστές καθώς το περιεχόμενο της ομιλίας του έγινε αμέσως γνωστό στις Βρυξέλλες όπου και βρισκόταν χθες ο πρωθυπουργός ενώ το κλίμα για τον πρώην Υπουργό είναι ιδιαιτέρως βαρύ μεταξύ των στελεχών του Πρωθυπουργικού επιτελείου.

Οι μέχρι σήμερα κορόνες κριτικής του κ. Πολύδωρα είχαν αντιμετωπιστεί με διάθεση απαξίωσης από το Μαξίμου καθώς ο πρώην υπουργός δεν προχωρούσε σε... πράξεις. Η σημερινή ψηφοφορία, ωστόσο, αναμένεται να αλλάξει άρδην αυτή την ισορροπία του τρόμου, οδηγώντας κατά πάσα πιθανότητα την κυβερνητική πλειοψηφία στους 153 βουλευτές, εφόσον βέβαια δεν υπάρξει διαρροή και από την πράσινη κοινοβουλευτική ομάδα.

Αίσθηση σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες και βουλευτές προκάλεσαν τα θερμά χειροκροτήματα που δέχθηκε ο κ. Πολύδωρας, κατά την χθεσινή του ομιλία, από τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Ο κ. Καμμένος θα ήθελε πολύ να ενισχύσει το συχνά αλληλοσπαρασόμενο κόμμα του με την παρουσία του πρώην Υπουργού. Ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο ότι ο κ. Πολύδωρας θα επέλεγε κάτι τέτοιο.

Το πλέον πιθανό, εφόσον οριστικοποιηθεί η ρήξη του παλαίμαχου πολιτικού με τη ΝΔ, είναι ο κ. Καμμένος να επιδιώξει να προσποριστεί πολιτικά και εκλογικά οφέλη μέσα από τη σκόνη που είναι σίγουρο ότι θα σηκώσει η παρουσία Πολύδωρα, τον οποίο και θα επιχειρήσει να εμφανίσει ως συνοδοιπόρο του απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.